Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La resposta dels aeroports regionals envers els reptes ambientals

Aquest taller organitzat conjuntament per ACI Europa (Consell Internacional d'Aeroports) i ARC (Conferència Regional d'Aeroports) tracta sobre les actuacions dels aeroports regionals en relació als reptes ambientals i i com han de plantejar el futur. Els aeroports són una eina imprescindible per les distintes economies regionals i es preveu que en el 2030 aquest pes en estats com el Regne Unit és podria arribar a multiplicarà per dos.

Així cal que les solucions per minvar la contaminació que produeixen afecti el menys possible el seu desenvolupament econòmic. Aquest és l'objectiu del que s'anomena aviació sostenible.

Com molt bé es va remercar des dels reprersentants de la Comissió a l'acte, el problema de la contaminació aèria no pot ser mai un problema només dels aeroports, sinó que és una qüestió d'Estat i per això la Unió Europea hi ha d'intervenir.

Els tres punts negres de contaminació que es varen identificar a la contaminació aeroportuària són l'emissió de CO2, la contaminació acústica i la contaminació del subsòl. Per actuar en aquests camps, es va mostrar l'experiència de l'aeroport de Jönköping (Suècia). En aquest, després d'anys de treballar en aquest sentit, la contaminació s'hi ha reduït fins a un 60% en comparació al 2003. S'ha de remarcar la importància que té que aquestes mesures vagin de bracet amb les polítiques locals.

D'altra banda, la conferència va servir per presentar el projecte QLAIR (Quality of life in Airports Regions) iniciat per l'ARC. Aquest projecte que hi participen institucions regionals com el Consell de Mallorca té l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en les zones on hi ha els aeroports i serveix perquè es demanin a les distintes institucions mesures per tractar els costos socials que suposen el desenvolupament dels aeroports i paliar els efectes nocius.

QLAIR pretén durant aquest 2008 estudiar els afectes nocius dels aeroports  i analitzar i comparar els diferents sistemes aeroportuaris per intentar crear models de bones pràctiques. Els resultats  d'aquests estudis i el projecte final es faran públics a la conferència que està prevista fer els dies 3 i 4 de desembre de 2009  a Amsterdam.

02-02-2008

Llorenç Carrió Crespí

transportcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir