Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Comunicació de la Comissió sobre l?aplicació d?una Directiva sobre tractament igualitari a l?àmbit de la ocupació

El 27 de novembre de 2000, el Consell de la UE va adoptar la Directiva 2000/78/EC,  que establia un marc general per a la igualtat de tractament a l’àmbit del treball i la ocupació. La Comissió ha estudiat la transposició d’aquesta Directiva innovadora -que prohibeix la discriminació en els terrenys de la religió o les creences, l’orientació sexual, l’edat o la discapacitat- en els diferents estats membres, i presenta en aquesta comunicació els aspectes més problemàtics o interessants que ha trobat.

La Comissió considera que la Directiva constitueix un important pas endavant en la lluita contra la discriminació arreu la Unió Europea. Per la majoria d’estats membre, la transposició de la Directiva 2000/78/EC ha suposat la introducció de canvis extensius en la legislació existent, però ha estat un èxit. En efecte, es pot afirmar que la majoria d’estats membre tenen un marc legal anti-discriminatori adequat a les exigències de la Unió Europea.

Però tant el reforçament de la nova legislació com la implementació efectiva d’aquesta són encara reptes importants. D’una banda, el canvi de la càrrega de prova (l’article 10 de la Directiva estableix que s’ha de garantir que sigui el demandat el qui hagi de provar que no ha vulnerat el principi d’igualtat), les sancions dissuasòries i l’existència d’institucions de suport són elements essencials per a un marc anti-discriminatori adequat.

D’altra banda, la Comissió reconeix també que la legislació no és suficient, tota sola, per prevenir la discriminació i promoure la igualtat. La combinació d’una implementació adequada i una legislació reforçada amb mesures polítiques complementàries a nivell nacional i europeu és la clau per reduir la discriminació en els àmbits que la Directiva contempla.

27-06-2008

Jaume Capó Bonafé

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir