Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Programa Europeu ?Europa amb els ciutadans?

El Programa “Europa amb els ciudatans” (2007-2013) conté una sèrie de punts prioritaris orientats a atorgar als ciutadans un paper actiu en el desenvolupament de la Unió Europea.

Els seus objectius principals són:

 • brindar als ciutadans l’oportunitat d’interactuar i participar en la construcció d’una Europa cada cop més propera, democràtica i orientada internacionalment, unida i enriquida gràcies a la seva diversitat cultural, i d’aquesta manera, desenvolupar la ciutadania de la Unió Europa;
 • forjar una identitat europea, basada en valors, història i cultura comuns;
 • fomentar el sentiment de pertinença a la Unió Europea entre els seus ciutadans;
 •  millorar la tolerància i la comprensió mútua entre els ciutadans europeus en el respecte i l’apreciació de la diversitat cultural i lingüística, tot afavorint el diàleg intercultural.  

 

El Programa es divideix en quatre accions concretes:

Acció 1: Ciutadans actius amb Europa

 1. Agermanaments de ciutats:
  • Aquesta primera mesura està destinada a activitats que impliquin o promoguin intercanvis directes entre ciutadans europeus a través de la seva participació en agermanaments de ciutats. Poden ser activitats puntuals o experimentals, o també poden adoptar la modalitat d’acords estructurals, plurianuals o amb varis socis, amb un plantejament més programat.
 2. Projectes de ciutadans i mesures de recolzament:
  • Projectes de dimensió transnacional i intersectorial que comptin amb la participació directa dels ciutadans. Es donarà prioritat a projectes destinats a fomentar la participació a escala local. Els projectes reuniran a ciutadans d’entorns diferents que actuaran junts o debatran sobre qüestions europees de manera que es desenvolupi la comprensió mútua i augmenti la seva sensibilització sobre el procés d’integració europea.

Acció 2: Una societat civil activa a Europa

 1. Recolzament estructural a les organitzacions europees d’investigació sobre política pública (fòrums de reflexió):
  • Les entitats que faciliten noves idees i reflexions sobre qüestions europees són interlocutors institucionals importants que poden oferir recomanacions estratègiques independents i intersectorials a les institucions de la UE. Així mateix, poden emprendre activitats que impulsin el debat, en particular sobre la ciutadania de la Unió i els valors i cultures europeus.
 2. Recolzament estructural a organitzacions de la societat civil a escala europea:
  • Les organitzacions de la societat civil són una part important de les activitats cíviques, educatives, culturals i polítiques de participació en la societat. Han d’existir i ser capaces d’operar i cooperar a escala europea.
 3. Recolzament a projectes iniciats per organitzacions de la societat civil:
  • Les organitzacions de la societat civil locals, regionals, nacionals o a escala europea involucren als ciutadans o representen els seus interessos a través de debats, publicacions, defensa de causes o altres projectes transnacionals concrets. La introducció o el reforçament de la dimensió europea en les activitats d’aquestes organitzacions els permetrà millorar les seves capacitats i arribar a públics més amplis.

Acció 3: Junts amb Europa

 1. Actes de gran visibilitat:
  • Aquesta mesura recolzarà actes organitzats per la Comissió, si procedeix en cooperació amb els Estats membres o altres interlocutors pertinents. Aquests actes podran incloure la commemoració d’esdeveniments històrics, la celebració d’èxits europeus, actes artístics, la sensibilització sobre qüestions específiques, la celebració de conferències a escala europea o la concessió de premis per a posar en relleu consecucions importants
 2. Estudis:
  • Amb la finalitat d’aconseguir una millor comprensió de la ciutadania activa a Europa, la Comissió durà a terme estudis, enquestes i sondejos d’opinió.
 3. Eines d’informació i difusió
  • És necessari disposar d’una informació global sobre les distintes activitats del programa o en relació amb altres accions europees vinculades a la ciutadania o a altres iniciatives pertinents a través d’un portal d’Internet i d’altres eines.

 

Acció 4: Memòria històrica activa d’Europa

Dècades de pau, estabilitat i prosperitat separen l’Europa actual de la devastació de la II Guerra Mundial. Per a assegurar que els errors del passat no es repeteixen, per a apreciar el present i preparar el futur, és necessari mantenir la memòria d’aquest període activa.  Recordant les atrocitats i els crims del passat, els ciutadans poden meditar sobre els orígens de la Unió Europea i sobre la història de la integració europea, que ha mantingut la pau entre els seus membres i els ha ajudat a aconseguir el seu present pròsper. A més, els ciutadans poden idear l’Europa en què desitjarien viure en el futur.

 El Programa està obert als 27 Estats Membres de la Unió Europea, als països de l’AELC que formin part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i als països candidats. Els destinataris seran totes les parts interessades que promoguin la ciutadania europea activa:

 • autoritats i organitzacions locals
 • organitzacions d’investigació de política pública
 • grups de ciutadans
 •  organitzacions de la societat civil
 • organitzacions no governamentals
 • sindicats
 • institucions educatives
 • organitzacions actives en l’àmbit del treball voluntari
 • organitzacions actives en l’àmbit de l’esport no professional
14-05-2009

Mercè Martorell Puigserver

Consultora Ocupació i Afers Socials

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir