Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Lluita contra la desforestació

Informe del ponent Lutz Ribbe, secció especialitzada d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE)

El CESE defensa que la Unió Europea (UE) i la Comissió tenguin una posició més valenta contra la desforestació en les zones tropicals d’Àfrica i l’Amèrica del Sud. Apunten que les conseqüències d’aquesta desforestació representen un 20% de les emissions totals de CO2, que en aquestes zones hi ha el 50% de les espècies vegetals i animals que es troben en perill i l’impacte negatiu sobre les poblacions indígenes. El cas de la desforestació és considerat així com un bon exemple del fet de què quan s’aposta per a la liberalització i la globalització, ràpidament sorgeix l’explotació social i ambiental. Per tant, s’apunta que els factors d’aquesta desforestació són econòmics, de desenvolupament d’infraestructures i d’una gobernança ineficaç.

El CESE també apunta que els països europeus són part del problema i considera que per fer una política conseqüent des de les institucions europees, la Comissió primer haurà de respondre tres preguntes: Quina part del problema és culpa de la UE i com es pot reduir aquesta part? Com pot contribuir la UE a impedir les destruccions il·legals i canviar-les per unes altres que obeeixin a la sostenibilitat i a les necessitats de la població local? Com es poden desenvolupar mecanismes de finançament sensibles a la pressió de les destruccions forestals?

El CESE avisa que no es té en compte que la UE és un dels màxims consumidors de fusta i derivats que provenen d’aquestes zones (estimacions diuen que 19% serien de manera il·legal) i per tant denuncia que la comunitat internacional, no només l'EU, hagi assistit fins el moment passivament la destrucció forestal.

Tota aquesta informació s’extreu del Dictamen aprovat pel CESE a petició de la Comissió europea en relació a la seva comunicació presentada el 17 d’octubre de 2008 amb el títol "Afrontar els reptes de la desforestació i la degradació forestal per a lluitar contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat". En aquest document s’analitza el document previ de la Comissió i es remarquen les línies que el CESE considera importants i altres que s’haurien de revisar.

Les actuacions que s'hi destaquen són:

1. Exigir que la Comissió creï criteris de sostenibilitat per a pinsos, fusta i productes derivats d'aquesta que es consumeixen a Europa.

2. Contemplar dins el comerç d’emissions la possibilitat d'utilitzar crèdits forestals per finançar la protecció dels boscos tropicals. En aquest punt es congratula que la Comissió persegueixi l’objectiu d’establir pel període 2013-2020 un sistema d’incentius amb el suport internacional per tal de reduir la desforestació en els països en desenvolupament.

3. Es demana al document de la Comissió que no només faci un enfocament des de la voluntarietat. Així, espera que en menys de tres anys s’avaluïn els efectes concrets i en cas de què la desforestació seguís,.s’haurien de prevenir accions més dures.

4. Apunta que la Comissió no aborda les superfícies forestals de la UE i que aquestes també cal protegir-les. 

Per a més informació, consulteu:


24-06-2009

Llorenç Carrió

Consultor de Medi Ambient

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir