Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Assistència sanitària: llibertat d?elecció dins la UE
Proposta de Directiva sobre drets dels pacients en l?assistència transfronterera

La Comissió de Salut del Parlament Europeu va aprovar el passat 31 de març la proposta de Directiva per a simplificar les normes i augmentar els drets dels pacients en l’assistència sanitària transfronterera. La proposta cerca assegurar una assistència sanitària d’alta qualitat, segura i eficient i establir mecanismes de cooperació sanitària entre els Estats membres.

Els punts destacats de la proposta són:

  • Els pacients tindran dret a cercar assistència sanitària a l’estranger tot i que els Estats membres podran crear, si ho estimen necessari, un sistema d’autorització prèvia per al reemborsament dels costos en tractaments hospitalaris. En cap cas aquesta autorització prèvia serà un obstacle per a la llibertat de moviment dels pacients.
  • Els pacients hauran de pagar les despeses de l’assistència, que els seran reemborsades completament, tal com si haguessin rebut el tractament al seu país. Els Estats membres podran decidir si inclouen altres costos com l’allotjament o el viatge, entre d’altres. A més, podran optar per la creació d’un sistema voluntari de notificació prèvia per tal que l’Estat reemborsi directament les despeses a l’hospital.
  • Es volen afegir normes especials per a pacients amb malalties rares o discapacitats que puguin necessitar tractaments especials. En el cas dels pacients afectats per malalties rares, tindran dret a reemborsament fins i tot si el tractament que necessiten no està contemplat per la legislació del seu país. Per altra banda, tota la informació sobre els drets dels pacients haurà de ser publicada en formats accessibles per a les persones amb discapacitat.
  • Per a millorar la confiança dels pacients en l’assistència transfronterera s’ha de transmetre la informació sobre els seus drets a tota la ciutadania i, per a dur a terme aquesta tasca, es proposa la creació de punts de contacte nacionals. També es planteja la creació d’un Defensor del pacient a nivell europeu per a ocupar-se de les possibles queixes.
  • Els tractaments a llarg termini i els transplantaments d’òrgans queden exclosos de la Directiva
  • La Directiva millorarà els drets dels pacients i la seva mobilitat dintre de la UE, però no afectarà la llibertat de moviment dels proveïdors de serveis. La Directiva tampoc no afectarà els drets dels pacients que ja s’hagin regulat per legislacions anteriors ni tampoc les normatives referents a les coordinacions entre els diversos sistemes de Seguretat Social.

Moltes de les normes recollides en el text ja han estat reconegudes en diverses sentències del Tribunal de Justícia Europeu però no estaven incloses en la legislació europea.

Aquesta proposta va ser aprovada per la Comissió, tot i l’abstenció d’alguns membres del Grup socialista i dels Verds. La Proposta ara ha de ser ratificada per la totalitat del Parlament

Per a més informació, consulteu:

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/066-52891-089-03-14-911-20090330IPR52890-30-03-2009-2009-false/default_en.htm

22-04-2009

Mercè Martorell Puigserver

Consultora Ocupació i Afers Socials

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir