Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La transició a les renovables i el paper dels sistemes d’emmagatzematge energètic.

En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW) s’han discutit les línies d’actuació necessàries per aconseguir els objectius de descarbonització i el paper dels sistemes d’emmagatzematge energètic.

La Unió Europea va presentar l’any 2018 les vies per aplicar la seva estratègia de descarbonització a llarg termini per al 2050, on les energies renovables ocupen un paper clau. Així doncs, estats membres,  actors locals i empreses han adoptat estratègies de transició cap a un sistema de subministrament d'energia basat en energies 100% renovables. 

En aquest context i en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), tingué lloc la conferència “Transitioning towards 100% Renewables in Europe”.  L'objectiu sessió va ser explorar si un sistema 100% renovable és o hauria de ser un objectiu assolible per a la UE, així com per els seus estats membres, governs regionals i locals, així com, els principals motors i barreres per aconseguir un sistema 100% renovable. 

La necessitat d’establir un marc d’inversions estables no susceptible de ser modificat a curt termini va ser una de les consignes que més ressò tingueren. Els grans objectius amb resultats mediocres han marcat l’evolució de les polítiques energètiques fins al moment. És necessari, en aquest context, un marc legislatiu flexible però estable que ordeni un línies clares per a l’ús de combustibles fòssils que inclogui, fins i tot, aspectes relatius a la tributació ambiental. 

Un nou model de governança que convidi a la participació de tots els grups d’interès en la presa de decisions, així com la necessitat de reforçar el paper de la comunitat científica varen ser dos aspectes destacats pels interlocutors a l’hora de definir les properes passes del nou model de transició. 

Les evidències mostren que un economia totalment descarbonitzada és possible però  l’objectiu d’un 100% d’energies renovables passa a l’hora per desenvolupar sistemes d’emmagatzematge energètic eficients i sostenibles.  El paper de la UE, en aquest context, ha de ser determinant,  aturant les subvencions als combustibles fòssils i amb la creació d’unes condicions generals del mercat adequades. 

27-06-2019

Antoni Mut Piña, 

Brussel·les. 

energycbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir