Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Taller de treball del projecte europeu MITOMED+
Building an integrated Maritime and Coastal tourism management model for the Mediterranean

El “workshop” del projecte MITOMED+ va tenir lloc a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les el dijous 8 de novembre sota el títol: “Towards Sustainable Maritime and Coastal Tourism Communities – Building integrated an integrated M&C tourism management model for the Mediterranean”. Es trobava relacionat doncs amb la sostenibilitat del turisme marítim i costaner, un aspecte que afecta de primera mà a la nostra regió i en el qual s’ha demostrat gran interés.

 


D’entre els reptes que s’especificaren varen destacar els següents:

  1. -          Creació d’estratègies de sostenibilitat i cooperació a llarg termini entre regions turístiques per tal de millorar el sector.
  2. -          Creació d’un pla turístic especialitzat per part de la UE.
  3. -          Augment de la cooperació regional, punt en el qual es va posar com a exemple l'existent en la regió del mediterrani.

Definir i emprar indicadors a més regions i de forma específica es un dels principis pels quals es va crear el projecte MITOMED+, definint la realitat per a poder fer balanç de l’estat de la política turística regional. S'empra per això una plataforma en la qual els membres poden anar fent análisi de l’estat del turisme, i a partir dels resultats poder orientar la política turística amb uns coneixements més específics.

Alguns dels exemples de projectes o iniciatives en comú impulsades fins a dia d’avui que s’anomenaren i es descrigueren són:

-          COSME

-          Smart specialitzation Platform Toursim

-          Etiqueta ecològica: Aquesta es va començar a proveïr a platjes i balnearis

-          Blue Flag programme

-          EDEN-European destinations of Excellence

-          Sustainable transnational hematic tourism products

-          European capital on smart city

-          European toursim indicator system

-          European structural and invesments funds

-          CO-EVOLVE


Per altra banda, per mesurar el turisme es van definir algunes classificacions basades en la territorialitat (local, regional, supranacional), en les particularittats de la zona o en l’impacte a la zona.

A més, la conferencia es va centrar també en puntualitzar que els turistes provoquen 5 vegades més residus que els locals que resideixen a la zona, i augmenten el consum d'energia i aigua a les zones de destí. Aquest fet explica juntament amb molts altres la necessitat de fer sostenible el creixement del sector turístic, i dona importància als indicadors que poden arribar a fer-se servir per mesurar els diferents comportaments que es poden produir a les zones turístiques.

En resum, el MITOMED+ va presentar-se com a projecte en el qual participen diverses regions per a poder definir a partir de diferents indicadors els problemes o la situació del sector turístic, donant importancia així a la informació recopilada i a la cooperació entre regions. Per altra banda, també va destacar l’exposició de diferents iniciatives que s’han pogut dur a terme a partir de la cooperació interregional i del mateix ús d’indicadors que ajuden a definir millor els reptes als quals s’ha d’enfrontar el creixement del sector turístic.


14-11-2018

Artur Fernández Fuster

Brussel·les

Llistat d'informes Compartir Imprimir