Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Intervenció d'Antonio Tajani i Jyki Katainen al Plenari del Comitè de les Regions, 11 i 12 de maig del 2017.
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani i el Comissari Europeu d'Ocupació, Creixement, Inversions i Competitivitat, Jyrki Katainen han intervingut durant la sessió del Plenari del Comitè de les Regions, celebrat els dies 21 i 22 de maig del 2017.

Aquest Plenari ha estat marcat per l'aprovació d'un Dictamen sobre el futur de la política de cohesió després del 2020, ja que és la primera institució que aprova un Dictamen d'aquest tipus. A més, s'ha fet referència a la repercussió financera que tindrà la sortida del Regne Unit per als pressuposts europeus i en especial, per als fons de cohesió. Aquest Dictamen s'enmarca dins el debat sobre el futur de la Unió ja que es considera que per tenir una Unió fort i eficaç, serà imprescindible comptar amb una política de cohesió forta i eficient i comunicar eficaçment els seus resultats als ciutadans de la UE. 

Antonio Tajani senyala que la seva prioritat és reduir la distancia entre les institucions europees i els seus ciutadans i per això cal treballar millor i oferir respostes vàlides als ciutadans. Ressalta que la darrera enquesta del euro baròmetre indica que la majoria dels ciutadans està a favor de la UE però que també demanen una major protecció. Per aconseguir-la, l'acció s'ha de centrar en els àmbits cal de la seguretat, la Immigració o la desocupació juvenil. En l'àmbit de la seguretat el president recalca que és l'obligació de la UE protegir als seus ciutadans. Per això, en l'àmbit de les fronteres exteriors s'ha començat a treballar en una Guàrdia Europeu de Fronteres i Costes. Per altra banda, el Parlament ha aprovat recentment una Directiva sobre el Registre de Passatgers Aeri (PNR), fonamental per a la seguretat dels ciutadans.

Quant a la migració, el parlament està treballant per reformar el Reglament Dublín, ja que es considera que no és eficaç per fer front a la situació actual. El president creu que el futur vindrà marcat pel fenomen de la migració des d'Àfrica (sequera, Boko Haram, conflictes interns, etc.) i es complau de què el Comitè de les Regions treballi en aquesta direcció. A més, es pretén organitzar una jornada sobre la diplomàcia econòmica en les empreses europees per afavorir la inversió en el continent africà.El president també fa referència als pressuposts europeus i la política de cohesió. El pressupost ha de basar-se en els interessos generals i superar els interessos nacionals. És necessari treballar per un sistema de recursos propis. Com que els fons de cohesió són la part més visible per als ciutadans, el president creu que les regions i els seus representants són fonamentals per a l'eficiència d'aquests i s'interessa especialment pel projecte del CdR en la reflexió sobre Europa. Això té especial rellevància per a millorar la participació ciutadana en les eleccions del 2019. En aquest sentit, proposa explorar la possibilitat de reunió entre líders polítics amb representants del PE.

Per altra banda, Jyrki Katainen aprofita la seva intervenció per parlar sobre les idees clau del Llibre Blanc sobre el Futur d'Europa, publicat recentment per la Comissió Europea:
- La nova Europa dels 27 necessita una direcció consensuada, contingut i compromís de tots els Estats membres.
- Els líders polítics tenen un paper clau en la comunicació i la integració d'Europa als ciutadans europeus. Per dur a terme aquesta tasca, els líders han de saber qué esperen de la UE. En aquest sentit es publicaran els documents de reflexió sobre el llibre blanc la primavera que ve.
- Dóna una especial importància a la dimensió social d'Europa i a la seguretat i defensa d'Europa. En aquests àmbits, es necessita la col·laboració i participació en l'àmbit local, regional i nacional.
- Europa ha de tenir un paper estabilitzador en l'entorn internacional i actuar firmament en l'àmbit comercial i també respecte de les normes socials i ambientals i missatges claus per a lluitar contra el canvi climàtic.
- Millorar els nostres elements de solidaritat, sobretot les nostres polítiques de cohesió. La solidaritat té un element fonamental d'integració.
- El comissari senyala que la combinació dels distints fons és una prioritat del seu gabinet, i dona el seu suport a les regions que ho volen dur a terme.

22-05-2017

Ruth Vazquez 

Brussel·les

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir