Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Les noves tecnologies, un pas cap a una Europa més sostenible

El passat 1 de març es va celebrar el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) un esdeveniment enfocat en debatre com afecten les noves tecnologies als models econòmics actuals i com repercuteixen a la societat i el medi ambient.

 

El debat es va centrar en com les noves tecnologies poden ajudar al desenvolupament sostenible però també amb la necessitat d'incrementar el lideratge per part dels consumidors per aconseguir resultats satisfactoris.

 

Una de les presentacions va versar sobre l'estudi de l'impacta social i ambiental de l'economia compartida de la Universitat de Paris. Es va plantejar la pregunta de com de verda es l'economia compartida, concloent en què avui en dia hi ha un excés de consum i l'economia compartida pot ajudar a instaurar altres models. Per exemple el préstec, la revenda o el lloguer d'objectes i serveis, els quals permeten fer un canvi en els models de consum actuals. És important ressaltar que algunes de les noves pràctiques sorgides recentment com les plataformes de compartir cotxe, tenen beneficis directes sobre el medi ambient, però altres com les de compartir o llogar habitatges per vacances, poden crear més controvèrsia que beneficis ambientals.

 

Així mateix, es van identificar diferents tipus d'iniciatives, per exemple la dels intermediaris. Les xarxes d'intermediaris esdevenen canals de transaccions econòmiques entre individus per crear una economia compartida de compra venda. Aquesta iniciativa es va destacar com la menys ambientalment sostenible i la que és més necessari regular. Altres models dels quals es va parlar com ambientalment exemplars i interessants de potenciar són les plataformes de compartir infraestructura (compartir cotxe), els comuners que comparteixen sense res a canvi (plataformes de compartir coneixement en línia) o plataformes amb una missió de canvi (plataformes de societat civil).

 

L'aspecte social de la digitalització i la mecanització del treball, és un altre tema que es va presentar. Aquest nou model comporta oportunitats i riscs, sobretot en la creació de llocs de feina, però a la vegada pot presentar nombrosos beneficis ambientals perquè permet una gran optimització de recursos. Cal destacar que es va manifestar la gran preocupació per la falta de participació de la societat civil en el canvi cap en aquest procés de i la seguretat cibernètica.

 

Una altre tòpic que es va abordar fou la democràcia digital, per la seva rellevància per la presa de decisió política en l'àmbit Europeu. Aquest model es creu que és definitivament una oportunitat per fomentar la democràcia, ja que permet a través de les eines digitals, donar suport a la presa de decisions de manera democràtica directament amb els ciutadans. Avui en dia aquesta es manifesta tant a través de pròpies iniciatives dels ciutadans com de consultes públiques en línia de les institucions europees. Es va ressaltar que la democràcia digital és una eina molt útil però que és necessària la interacció amb la societat civil organitzada perquè les eines tecnològiques per si soles no poden donar la solució a tots els conflictes.

01-03-2017

Brussel·les

Marta Ferriol Ubach 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir