Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
El mapatge de les costes europees, una eina pel desenvolupament sostenible blau

El passat 7 de febrer, l’intergroup Sea, Rivers, Islands & Coast Maps (SEARICA), va organitzar un esdeveniment al Parlament Europeu, per debatre la importància de tenir una estratègia de mapatge de les costes europees per tal de poder gestionar els afers marins d’una forma més eficient i sostenible. 

La benvinguda va ser a càrrec de l’eurodiputat Ricardo Serrão, vicepresident de l’Intergrup SEARICA, el qual va presentar el mapatge de les costes europees, com la nova prioritat de la Direcció General d’Assumptes Marítims i Pesca de la Comissió Europea (DGMARE), per tal d’impulsar el que es coneix com a “blue growth”.

 

Bernhard Friess, director general de la DG MARE, va ressaltar que el 45% de l'economia europea està relacionada amb les costes en varies activitats, com per exemple el turisme,el transport de mercaderies, les activitats portuàries, energies marines, etc...  El ponent va recalcar que quan les institucions a qualsevol nivell volen regular aquestes activitats, necessiten dates i mapes, sobretot vinculats a l’ambient (biodiversitat, geografia, orografia, marees, vents, etc..) per poder adoptar les mesures més adequades per la gestió de costes, sobretot en l’àmbit de la implementació d’energies renovables marines, el qual és una prioritat per la Comissió Europea (CE).

 

Bruno Frachon, del servei hidrològic francès, va iniciar la seva intervenció afirmant que els estats membres s’han de fer responsables dels mapes de les seves regions. Per exemple, varis  països a Europa compten amb oficines hidrogràfiques, les quals estan enfocades a tenir disponibles mapes digitals de la costa d’Europa i compartir aquesta informació per mitjà de EMODnet de manera estandarditzada. Aquesta plataforma d’informació està constituïda per més de 160 organitzacions i s’espera que estigui completament acabada el 2020.  

 

Sean Cullen, gestor de projecte de INFOMAR, programa de mapatge de la costa irlandesa per la gestió sostenible dels recursos marins, va explicar el projecte “WP3.1/3.3 – Data Governance and Economic Models” el qual es basa en 19 socis que recullen informació de les seves costes i la comparteixen de manera gratuïta per poder desenvolupar estratègies de gestió tant en l’àmbit econòmic com ambiental.

 

Gorge Alexakis, el vicepresident de la Conferència de Regions Perifèriques i Costeres (CRPM) va exposar la importància dels mapes batimètrics per les regions, ja que són necessaris per implementar politiques de gestió. Per exemple a Grècia, gràcies a la informació cartogràfica de la qual es disposava, s'han tingut en compte dades sobre el canvi climàtic, usos pesquers, plaques tectòniques, mapes d'usos i d’espècies vulnerables, per dissenyar el seu pla de gestió de costes. Concretament pel mediterrani tenen una especial importància per un sector emergent com el transport de gas i petroli, així com la implementació d’energies renovables. Tornant a l’exemple de Grècia, tenen un consorci de recerca marina on participen en l’obtenció d'un sistema de dades marines.

 

Joseph Colin, representant de  Worldline Company, explicar que estan treballant amb un portal de dades marines: Costal Mapping Portal. L’objectiu és crear un ret de socis i tenir dades disponibles per tots els ciutadans europeus. El tipus de dades que disponibles de moment són batimètriques i topogràfiques.

 

Damien Perisse, director d’afers marins, de la CRPM, posà en evidència que la recol·lecció de totes aquestes dades és molt costosa i que es necessiten fons de finançament estables, i estan analitzant com integrar aquesta necessitat dintre amb els fons INTERREG. A través d'aquests programa hi ha varies oportunitats de presentar projectes de mapatge de costes i actuar a diferents àrees per exemple España, la zona mediterrània podria sol·licitar un programa INTERREG.  Tot seguit, el ponent també va nombre altres possibles fons: per Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), Mecanisme Conectar Europa, Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP), LIFE. Per acabar la seva exposició va concloure en que hi ha possibilitat de finançament, però el que és prioritari és que els estats membres tinguin una estratègia de mapatge de costes conjunta. 

14-02-2017

Brussel·les

Marta Ferriol

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir