Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Lluitant contra la pobresa infantil mitjançant una garantia infantil
L'Aliança de Socialistes i Progressistes ha organitzat una conferència dins el Parlament Europeu on proposa la implementació d'una garantia infantil per lluitar contra la pobresa infantil

A principis de gener, s'ha organitzat una conferència on han intervingut membres d'institucions europees i de la societat civil per abordar la pobresa infantil i la necessitat d'una garantia infantil (Child Guarantee en anglès). Les dades mostren que més d'un de cada quatre nins europeus estan en risc de pobresa o d'exclusió social. La taxa de pobresa infantil és més alta que per a qualsevol altre grup de la població i entre 2008 i 2014 Europa ha presenciat un augment del nombre de nins desfavorits.

Aquesta proposta té la finalitat que els nins tinguin coberts serveis com l'assistència sanitària, l'educació de qualitat, habitatges dignes, menjar saludable, etc. a la qual la Unió Europea hauria de dedicar recursos financers suficients. 

Cal fer una referència als antecedents en aquest assumpte:
Sis presidències recents del Consell de la Unió Europea han encomanat estudis i han celebrat conferències sobre la pobresa infantil (Bèlgica, Hongria, Xipre, Irlanda, Grècia i els Països Baixos).
L'any 2013, la comissió Europea va adoptar una Recomanació ``invertir en la infància: trencar el cicle dels desavantatges´´ com a part del seu Paquet d'Inversió Social. Com a conseqüència d'aquesta recomanació, es va crear la Plataforma Europea per a la Inversió en la Infància (EPIC, per les seves segles en anglès). 

Més recentment, l'any passat el Consell de la Unió Europea va presentar unes Conclusions sobre un enfocament integrat per combatre la pobresa i l'exclusió social i anima als Estats Membres a abordar la pobresa infantil i promoure el benestar infantil mitjançant estratègies multidimensional i integrades d'acord amb la Recomanació de la Comissió Europea.

Per la seva part, el Comitè de les Regions va emetre una opinió en 2012 sobre la pobresa infantil ressaltant l'acció clau de les autoritats local i regionals. El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) també es va pronunciar l'any passat en una opinió urgint al Consell de la Unió Europea a reduir el nombre de persones sota la pobresa per a l'any 2020 i en concret insistint en la pobresa infantil com a una problemàtica que requereix una especial atenció immediata.

Finalment, el Parlament Europeu també s'ha manifestat sobre la pobresa infantil, especialment respecte a la pobresa infantil mitjançant la resolució de 24 de novembre del 2015. 

Aleshores, en aquest context l'Aliança Socialista del Parlament Europeu ha organitzat aquesta conferència on organitzacions com Save The Children, Metges del Món, Càritas han donat exemples dels seus projectes per a la infància, dades de la seva avaluació de la situació actual i de la necessitat d'un enfocament multidimensional (els nins necessiten un benestar material i emocional). Això també és realçat per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN) que senyala que l'agenda dels ODS i l'Estratègia Europea 2020 han d'anar juntes. Per part de les institucions Europees, el CESE creu que no s'estan aplicant les polítiques correctes i s'han d'elaborar solucions pràctiques. La Comissió Europea tanca la conferència donant tot el seu suport possible a aquesta iniciativa encara que de moment, estan recollint informació i no poden pronunciar-se al respecte.

19-01-2017

Ruth Vazquez


Brussel·les 

Llistat d'informes Compartir Imprimir