Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Jornada sobre els avanços en matèria d'energies renovables marines

La “University of Higlands and Islands” juntament amb el Parlament Europeu organitzen una jornada sobre els avanços que s’estan portant a terme respecte a energies renovables marines i les oportunitats que representen pel canvi de model energètic a Europa.

El passat 30 de novembre, es va realitzar l'esdeveniment " Energies renovables marines: Contribuint als reptes europeus sobre energia ", el qual va ser organitzat conjuntament entre “University of highlands and islands”, el Parlament Europeu i “Highlands and islands enterprise”.

Per introduir la jornada, el professor Clive Mulholland, va presentar la “University of Highlands and Islands”, ressaltant la gran consciencia que es té de la necessitat d’investigar sobre el sector de les energies renovables i concretament les energies renovables marines pel seu potencial de desenvolupament econòmic, així com per cobrir les necessitats energètiques d’Escòcia.

Recentment la Unió Europea ha donat un suport econòmic considerable a aquesta universitat per aquest tipus de recerca, però des del Brexit no es sap amb certesa que passarà, sobretot amb el finançament del Programa Horitzó 2020, la Fundació Marí Curí o el Programa Erasmus Plus, el qual preocupa greument el departament d’investigació.  

Xavier Guillou, membre de la Direcció General d’Assumptes Marítims i Pesquers de la Comissió Europea, va donar la perspectiva del marc legal de la Comissió Europa. Els darrers mesos s’ha celebrat la setmana dels oceans, així com la COP22 a Marràqueix, esdeveniments internacionals on s’ha posat en evidencia la necessitat d’utilitzar els oceans de manera sostenible pel canvi de model energètic. Dintre del marc legal de l’Agenda de Creixement Blau del 2014, també es va identificar l’energia marina com un sector potencial i la necessitat d’invertir en desenvolupar aquest sector per crear una estratègia europea. Actualment la Comissió Europea està treballant en l’Estratègia de Desenvolupament Energètic als Oceans pel 2017/2020, per ajudar a complir els objectius del Paquet Energia i Clima pel 2030 on la contribució d’energies renovables ha d'arribar el 27%.

Xavier Guillou remarcà que la Comissió Europea donarà un gran suport per aquestes politiques, ja que en són una prioritat, a més es considera una inversió molt eficient perquè ja es tenen molts de coneixements gràcies al que s’ha après amb altres models d’energies renovables.

Les activitats en les quals treballaran pròximament seran estudiar i identificar les necessitats i les garanties, així com coordinar els esforços que s'estan realitzant en el sector, compartir bases de dades i coneixement. Per tant els esforços es destinaran a la coordinació, la col·laboració i la comunicació entre tots els sectors relacionats amb energia marina.

Reemi Gruet, investigador del “Ocean Energy Europe” i membre del parlament Europeu, introduir el “Ocena Energy Europe” i la seva tasca. Aquest centre està format per 117 membres, entre universitat, regions i centres de recerca. Treballen en 5 tipus d’energies, energia de les ones, energia dels corrents, energia osmòtica, energia tèrmica oceànica i energia mareomotriu. Els beneficis que tenen aquestes fons és que són principalment renovables, descentralitzades, molt predictibles i assequibles. Actualment els països on s'està potenciant són bàsicament a Escòcia, França i Països Baixos. 

Reemi Gruet també va presentar el Mapa de Ruta per la creació d’una Estratègia Energètica dels Oceans a Europa la qual ha de servir per desenvolupar el sector de manera planificada a la Unió Europea. 

13-12-2016

Brussel·les

Marta Ferriol 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir