Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
El potencial de l'economia circular en l'àmbit regional i local

El agents implicats tant en el sector públic com el privat, posen en comú la importància i les oportunitats que representa realitzar accions dintre de l’àmbit de l’economia circular.

El passat 9 de novembre, El Centre de representació de la regió del Terol a Europa, va organitzar una sessió sobre el potencial de l'economia circular en l'àmbit regional i local, amb representants de les institucions tant en l'àmbit europeu, com regional i local, així com empreses i ONG. L'objectiu del seminari fou ressaltar la importància de la implementació d'iniciatives en l'àmbit local i exposar quines accions s'estan realitzant actualment.

La presentació de la sessió va ser a càrrec de Herbert Dorfmann, membre del Parlament Europeu, el qual va presentar la sessió posant en evidencia que és un bon moment per impulsar aquestes iniciatives perquè des de les autoritats europees fins a les regions estan legislant i destinant finançament a favor d'aquest àmbit.

L’eurodiputat remarcar que les primeres iniciatives que es van portar a terme foren destinades a evitar el desbordament dels abocadors a través del reciclatge, però l'economia circular intenta anar més enllà cercant altres iniciatives per re introduir els residus a la cadena, generant llocs de feina i cuidant el medi ambient.

Joanna Drake, directora general de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, va celebrar que el 2 de desembre farà un any que s'aprovarà definitivament el paquet d'economia circular, el qual ha tingut en compte la gestió de tota classe de residus, com per exemple els marins. Però no sols els residus estan inclosos a aquesta línia d'acció, també la cadena de producció alimentària, la indústria i el model energètic i la gestió dels recursos hídrics.

La directora general destaca que amb cooperació amb el Banc Europeu d'Inversió i finançament privat, s'espera invertir en innovació per millorar les cadenes de producció i aquest ha de ser el motor que ha de conduir el canvi. Hi ha més de 6 milions d'euros destintats a aquest àmbit, per implementar accions d'economia circular tots els nivells. Per això es necessita que les regions i les ciutats col·laborin, perquè els ciutadans seran els principals actors d'aquest canvi.

Alessandro Gretter, director de l'oficina de científica de la Regió de Torentino, apunta que estan treballant amb la fundació Edmunt March per realitzar projectes d'economia circular. La seva idea es basa en incloure a la seva societat a petita escala accions útils per tota la societat. El ponent va presentar una iniciativa sobre simbiosis entre el món rural i en el món urbà en la gestió de residus, a través de la instal·lació de biodigestors on es dipositen tant residus urbans com residus del món rural, convertint-los amb fertilitzants i energia. D'aquesta manera han creat cooperatives de petits agricultors que gestionen els biodigestors i produeixen la seva energia i fertilitzants.

Giulio Angelucci, director general de gestió de residus del Sud Terol, Itàlia, va exposar que ja fa anys es va començar amb la separació de residus municipals i actualment s'ha arribat el 63% gràcies al seu Pla d'Acció de Gestió de Residus. En relació al futur, aquest pla es basa en la reducció de la producció de residus ja que s'han adonat que reciclar no es suficient ja que a italià el tractament dels residus es  per mitjà d’incineradores i abocadors i no disposen de suficients plantes de reciclatge per gestionar els residus.

 Bruno Oberhuber, director general d'energia de la Regió del Terol, Àustria va presentar l'Estratègia Energètica pel 2020 de la seva regió, on es plantegen quin model energètic volen adoptar, ja que la demanda no ha aturat de créixer. El primer pas pel canvi de model ha sigut reduir la despesa energètica a través de la sensibilització ciutadana. Altres iniciatives han sigut, en l'àmbit de l'agricultura substituir els vehicles convencionals per elèctrics i en l'àmbit d'infraestructura pública, reformar els edificis per aconseguir la reducció de la despesa energètica.

Alexandro Carano, membre del Comitè d'Afers Econòmics i Financer de la Comissió Europea, va exposar les línies d'acció del Pla d'Inversió Europeu, el qual està destinat al creixement i la creació de llocs de feina a Europa. El ponent va destacar que actualment s'està invertint amb energia sostenible, transport, digitalització, eficiència de recursos, recerca, innovació, solucions de mercat i capital humà. Així mateix Carano va remarcar, que dintre d'aquests sectors l'economia circular és una línia horitzontal. S'ha de tenir en compte, que les possibilitats de finançar projectes a les regions, són gràcies a la combinació de fons estructurals amb fons locals o fons europeus. Una eina perquè les autoritats locals puguin presentar projectes són algunes de les plataformes on es poden proposar projectes i intentar atreure inversors privats, com per exemple la Plataforma Europea de Tecnologia (ETPs)

10-11-2016

Brussel·les 

Marta Ferriol 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir