Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Ciència ciutadana a les Universitats
La Comissió Europea i la Lliga d’Universitats de Recerca Europees analitzen les tendències de la ciència ciutadana

Cada vegada hi ha més participació activa ciutadana en l’àmbit de la recerca i la innovació. La raó de l’augment de la ciència ciutadana és variada: trobam un públic actiu cada cop més altament qualificat educat i informat, interessat i preocupat. També cada vegada es fa més ús d’internet, webs, telèfons mòbils, telèfons intel·ligents i també les fonts obertes de software i hardware.

Tot i que es reconeix que aquest enfocament té certes limitacions en relació a la participació publica en la recerca científica, molts científics avalen que la participació ciutadana podria ajudar a expandir la recollida de dades per als projectes de recerca. Hi ha molts d’exemples en els quals aquesta pràctica ha donat bons resultats, com per exemple, el projecte anomenat “Urban bees”, dut a terme per la Universitat de Barcelona , que fa servir als ciutadans com agents actius en la recerca. De fet, la Comissió Europea recomana específicament promoure la ciència dels ciutadans, per desenvolupar un model per a avaluar els projectes ciutadans científics que permeti als finançadors de recerca donar incentius específics per a la ciència col·laboradora, incloent-hi ciència ciutadana.

Els ciutadans estan implicats de diferents maneres en la recerca científica. Poden dur a terme activitats com la recol·lecció de dades o respondre a qüestions simples fins a la participació en la solució de problemes més complexes que pot contemplar contribuir a la recerca amb metodologia de recerca.

La Lliga d’Universitats Europees (LERU en anglès) ha elaborat un informe amb 13 recomanacions per als científics i a les Universitats, organitzacions de finançament i als responsables polítics per a incloure aquesta pràctica en la seva recerca. LERU espera que la Comissió Europea continuï desenvolupant i estimulant la ciència per als ciutadans, el que encaixa amb l’Agenda política de la Comissió Europea en l’àmbit de la “Ciència Oberta” i de la “Recerca i Innovació responsable”.

02-12-2016

Brussel·les

Maria Estela 

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir