Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
De bioresidus a bioproductes: el potencial per desenvolupar innovació regional

Dintre del programa de la Setmana de les Regions i les Ciutats, es va realitzar aquest seminari per donar a conèixer les diferents investigacions i projectes referents a transformar residus orgànics en bioproductes, així com l’àmbit legislatiu i les possibilitats de finançament en el marc de la Unió Europea. 

Silvia Aile, membre de la Unitat de Residus de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, va iniciar la sessió ressaltant que els darrers anys s’ha passat d’un model lineal a un model circular amb matèria de residus molt ambiciós, canviant el cicle dels productes a través de pràctiques legislatives. L’objectiu és crear un marc legislatiu més realista amb la situació de les regions de la Unió Europea (UE) i donar seguretat jurídica als operadors per poder fer les corresponents inversions. Les propostes en les quals s’està treballant són les següents:
 

- Obligació dels municipis a la recollida selectiva dels residus orgànics.

- Consideració de la necessitat de separar la fracció seca de la humida en origen.

- Revisió específica de l’obligatorietat dels municipis del reciclatge dels materials d’embalatge.

- Arribar a l’objectiu de recollida del 50% de materials orgànics pel 2030.

- Revisió de la directiva d’abocadors per assegurar que els residus separats en origen es portin a plantes de tractament i no a abocadors.

- Definició de períodes transitoris segons cada EEMM.

- Definició d’una estratègia de prevenció per evitar el malbaratament d'aliments, com per exemple aprofitar els aliments no aptes pel consum humà com matèria prima per altres sectors, com la producció de pinsos i fertilitzants.

Per facilitar la implementació d’aquestes accions, la Comissió Europea contempla instruments financers, com els Fons de Cohesió, Fons Horitzó 2020 (H2020) i el Banc d’Inversions Europeu (EFSI).

Phillipe Mangal, director executiu de Bio Based industries (BBI), la qual és una aliança públic privada entre la UE i el consorci de Bio Based indutries, recolza la investigació pel desenvolupament de la bioindustria i opera en el marc H2020.

Alguns exemples de projectes en els que estan treballant són: 

-Newfert: Consorci d’investigació per la recuperació de matèries primes com el nitrogen i el potassi de residus de productes biològics, per la producció de pinsos.

-Bioskoh: Projecte de construcció d’una planta de bio etanol de segona generació, on s’utilitzen residus agrícoles o cultius no alimentaris en terres marginals.

-Agrimax: Creació de dues plantes pilots a Espanya i Itàlia per la valoració dels residus i productes secundaris de la indústria alimentària (oliva, tomàtiga i patata) per la producció de biogàs i altres productes.

-Funguschain: Demostració de la possibilitat de crear subproductes a partir dels residus del sector dels bolets.

-Greenprotein: Extreure proteïnes de residus vegetals provinents d’ensalades empaquetades.

Un altre projecte és el que està desenvolupament la companyia alemanya Susteen technologies Gmbh, la qual a través de residus orgànics (provinents de les llars, la indústria agroalimentària i fangs d’aigües residuals), per la fabricació de combustibles fòssils (gas i petroli), amb la seva posterior introducció als mercats ja establerts.

Adrie Veeken, va presentar l’empresa Attero, la qual processa el 40% dels residus d’origen domèstics als Països Baixos i està investigant juntament amb universitats i Start-ups com transformar-los en abonaments i biogàs. L‘oportunitat que ha trobat aquesta empresa és que els residus ja s’estan recollint classificats des de l’origen, però presenten moltes impureses i la tecnologia per separar-les és cara i complexa.

Per acabar, es va presentar la empresa holandesa  Paques, la qual genera biogàs utilitzant aigües residuals. La seva estratègia ha sigut invertir en R+D, desenvolupant una tecnologia per crear bioplàstics a través de bioresidus. Aquest tècnica consisteix en cultius mixtes de bactèries produïdes de manera natural, les quals sotmeses a certes condicions, emmagatzemen a les seves cèl·lules PHA o bioplàstic. Aquest producte té les mateixes característiques que els plàstics d’origen fòssil i a més és completament reciclable.

07-11-2016

Brussel·les

Marta Ferriol 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir