Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Cap a una agenda rural de la Unió Europea, revitalització d'oportunitats i reptes

En el marc de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, es va realitzar el seminari "Cap a una agenda rural de la Unió Europea, revitalització d'oportunitats i reptes" per crear un espai de diàleg de la situació de les àrees rural al voltant de la Unió Europea.

L'objectiu d'aquest esdeveniment va ser posar en comú i discutir la situació de les àrees rurals de diferents territoris de la Unió Europa i de quines iniciatives s'estan impulsant des dels governs regionals i locals, per desenvolupar activitats econòmiques sostenibles i millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

El primer exemple va ser el Programa de Desenvolupament Rural de Romania. Aquest país de l'est d'Europa, té un gran potencial pel desenvolupament rural pel fet que té una àrea rural extensa i molt poblada (65% de la població total del país). El principal problema és l'accés a aigua corrent i que hi ha una gran quantitat de població que està en risc d'exclusió i pobresa, a més dificultat per aconseguir crèdits o inversions. Referent a l'agricultura, hi ha nombroses granges familiars i s'està produint un gran fenomen de reforestació.

Per aquests motius han rebut fons europeus per a la gestió de recursos i lluita contra el canvi climàtic, creació d'infraestructura i millora de la qualitat de vida a les societats rurals. Els principals objectius dintre del seu Programa de Desenvolupament Rural són: preservació del coneixement dels petits i mitjans agricultors, conservació de la biodiversitat, lluita contra el canvi climàtic, ús eficient dels recursos i promoció d'inclusió social a través de la inversió en infraestructura.

El cas de Polònia es va presentar com la discussió del paradigma de la modernització de les àrees rurals. Els anys 80 a Europa es va posar en evidencia la gran pèrdua de població a les àrees rurals i a partir dels anys 90 es va respondre a aquesta crisi creant nous models de desenvolupament per aquestes zones. Al resultat avui dia ha esdevingut com la idealització de les àrees rurals, referint-nos a la perspectiva que es té des de les ciutats, esdevenint museus en àrees obertes. Cal destacar que perquè aquestes zones continuïn vives és necessari realitzar inversió per poder diversificar l'activitat econòmica dels seus habitants.

Un altre exemple va ser el cas d'Irlanda, on el seu principal objectiu és la creació de llocs de feina a les àrees rurals. Durant la sessió es va explicar la tasca que està desenvolupant Údarás na Gaeltachta, la qual a través de la preservació del gaèlic, esta donant suport a les empreses i la creació de feina.

Per implementar l'estratègia de desenvolupament rural, primerament es va fer un estudi de viabilitat en el sector agrícola, pesquer i industrial. D'aquest estudi es va identificar que a través dels recursos naturals es podien desenvolupar diverses activitats econòmiques rendibles com l'aqüicultura, bancs de llavors, energies renovables, així com el turisme, gràcies el paisatge i el valor cultural del gaèlic.

En conclusió, tots els diferents territoris que van exposar la seva situació, manifestant que la seva principal preocupació és la creació de llocs de feina a l'entorn rural. En general els representants dels diferents territoris, van coincidir en que es necessita invertir sobretot a millorar les infraestructures, transports, accés a internet i la formació dels habitants i els funcionaris locals en accés a finançament i noves tecnologies.

08-11-2016

Brussel·les

Marta Ferriol 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir