Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Camins cap a l’economia circular a les ciutats i les regions

En el marc de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, es va realitzar el seminari “Camins cap a l’economia circular a les ciutats i les regions” per donar eines a les regions de com desenvolupar projectes, accedir a finançament i a les plataformes de coneixement existents a la Unió Europea, relatives a fomentar l’estratègia de l’economia circular.

Durant aquest seminari representants d’organitzacions, associacions i empreses procedents de diferents territoris de la Unió Europea van exposar estratègies de com implementar projectes i participar en plataformes per aconseguir finançament per desenvolupar l’economia circular.

Tamás Kallay, expert de l’àrea de medi ambient i eficiència de recursos d’Interreg Europ, va presentar aquesta organització la qual és una plataforma de formació i participació per diferents associacions i empreses, per trobar socis i finançament en projectes europeus relatius al Programa INTERREG. El ponent va exposar que actualment sembla que només projectes de recollida selectiva poden tenir impacte sobre l’economia circular i va presentar l’ecodiseny tant en la manufactura de nous productes o la remodelació i construcció d’infraestructures, com una oportunitat per les regions. Tamás Kallay va ressaltar com els municipis poden tenir un paper actiu a la indústria manufacturera sostenible, creant xarxes de producció per introduir els materials utilitzats un altre cop dintre de la cadena.

Ania Rok expert de programes d’ URBACT, programa europeu de cooperació territorial que té com objectiu integrar el desenvolupament sostenible a les ciutats arreu d’Europa, va explicar que actualment es troben desenvolupament projectes sobre producció alimentària sostenible a nivell local. Ania Rok va recalcar la dimensió social de l’economia circular, ja que la inversió amb noves tecnologies podria crear nous llocs de treball a tots els nivells, des de la investigació científica fins mà d’obra no qualificada, però la dificultat per accedir a finançament allunya a la ciutadania d’emprendre aquestes iniciatives a nivell local.

Jean Benoit Bel gestor de projectes ACR+, associació de ciutats i regions pel reciclatge i la gestió sostenible de recursos, va presentar aquesta entitat que ajuda a les autoritats públiques a desenvolupar les seves activitats en relació a la cadena: residus – productors – recursos. Com a idea principal el ponent va presentar l’economia circular com una oportunitat per crear llocs de treball, sobretot en l’àmbit de la gestió dels residus orgànics.

Ivana Lazic gestor del Programa INTERACT,va presentar aquesta organització que dona suport a nivell local per accedir a projectes europeus a través del Programa INTERREG. Ivana Lazic va assegurar que la cooperació entre les regions és la clau per aconseguir tenir èxit amb la implementació de projectes.

Lisa Enarsson com a gestora del projecte GROW SMARTHER, va exposar com a través del Programa H2020, s’ha finançat l’impuls cap a la creació de ciutats sostenibles gràcies a la implementació de 12 solucions intel·ligents relatives a aconseguir reduir la despesa energètica, millorar infraestructures i potenciar la mobilitat sostenible. Aquest projecte compte amb un pressupost total de 25 milions d’euros i de moment s’ha implementat a tres ciutats europees, Barcelona, Stockholm i Colònia. Cal destacar que actualment s’estan cercant candidats per replicar-lo a altres ciutats. 

07-11-2016

Brussel·les

Marta Ferriol 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir