Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La Comissió Europea estudia la viabilitat d'un Pla europeu de prestació per a la desocupació
Un dels majors obstacles a l'hora d'establir el Pla comú de prestacions europeu de desocupació és la diferència existent entre els plans de prestacions nacionals de desocupació dels Estats membres

La recent crisi de l'euro i l'increment dramàtic de desocupació en alguns països de l'euro zona ha provocat un interès renovat en la capacitat fiscal de la Unió Europea per tal d'estabilitzar l'economia dels seus Estats Membres. Un dels instruments proposats és una prestació europea comuna de desocupació.

Segons els estudis duts a terme, es presenten diferents possibles fonts d'ingressos per a finançar el Pla europeu de prestació per la desocupació:

  • 1.- Impost sobre la nòmina
  • 2.- Un impost de societats
  • 3.- Una contribució pagada per Estats membres (definit com el PIB i no lligat a una taxa ad hoc)
  • 4.- Deute

Per una banda, l'impost sobre la nòmina i l'impost de societats tenen l'avantatge de crear un pla de prestacions comú europeu de desocupació genuí, ja que generen un sistema que treballa com un segur a un nivell microeconòmic, a on el treballador o l'ocupador paguen una contribució que està directament lligada a l'assistència que el treballador rebrà en el cas de quedar-se a l'atur.

Per altra banda, definir el pagament com un percentatge del PIB constitueix una manera general de definir el dipòsit, aportació del país, el que suposa atorga als Estats membres la llibertat per a decidir com captar recursos necessaris. Pel que fa al deute, és el punt que genera més controvèrsia perquè implica l'habilitat del fons d'emetre bonificacions supranacionals.

Un dels majors obstacles a l'hora d'establir el Pla de prestació comú europeu de desocupació són els Plans de prestació nacionals per a la desocupació, que tenen moltes diferències entre els Estats membres. Els plans de prestació per a la desocupació nacionals europeus es diferencien en tres dimensions principals: els requisits d'elegibilitat, la generositat de les prestacions i la duració de la prestació per desocupació. Els països trien d'acord amb aquestes tres dimensions segons les preferències polítiques. Per tant, harmonitzar els plans nacionals podria convertir-se en una tasca administrativa i política difícil de dur a terme.

Per a més informació consultar el següent enllaç.

07-11-2016

Brussel·les

Maria Estela 

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir