Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Audició Pública sobre un mecanisme europeu de control de l''Estat de Dret i els Drets Fonamentals
El CESE creu en la necessitat de garantir els valors europeus mitjanánt un nou mecanisme de control

Com a conseqüència dels darrers esdeveniments a diferents Estats Membres, el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) considera que és necessària l'adopció d'un nou mecanisme europeu sobre l'Estat de Dret. Aquesta conferència qüestiona els mecanismes actuals europeus per afrontar situacions que posen en perill els valors de la Unió Europea i discuteix sobre la necessitat d'elaborar un nou mecanisme. Arran d'això el CESE ha establert un calendari per a l'adopció d'un Dictamen d'iniciativa.

Les decisions polítiques i legislatives preses en alguns Estats Membres han posat de manifest que la Unió Europea no té instruments adequats per garantir els valors europeus establerts en l'article 2 del Tractat de la Unió Europea (TUE), inclòs el respecte a l'Estat de Dret. 

L'Estat de Dret és una de les prioritats de la Comissió Juncker. Per tant, la Comissió Europea (CE) hauria de debatre i començar un diàleg estructurat amb el parlament europeu, el consell i el CESE.

El CESE considera que la CE, el Parlament Europeu (PE) i el Consell haurien de considerar l'opció d'adoptar un nou mecanisme europeu sobre l'Estat de Dret. El Parlament Europeu senyala la necessitat de crear un procès de seguiment de l'Estat de Dret i dels drets fonamentals més enllà del marc presentat per la Comissió en la seva Comunicació ''Un nou marc de la UE per recolzar l'Estat de Dret (COM(2014) 158)'' i del diàleg intergovernamental proposat pel Consell. 

La idea és elaborar una proposta per millorar la governança europea mitjançant un cercle de coordinació política en relació amb l'Estat de Dret i els Drets Fonamentals, similar al Semestre Europeu. En aquest sentit, el CESE vol recollir l'opinió de la societat civil i de les distintes institucions europees, promoure el debat sobre l'Estat de Dret, els drets fonamentals i la democràcia.

En aquest esdeveniment han expressat la seva opinió la Comissió de Venècia, l'Agencia Europea de Drets Fonamentals i el Parlament Europeu. La Direcció General de Justícia creu que podem afrontar les amenaces a l'Estat de Dret amb els instruments existents a la UE.

 

13-09-2016

Ruth Vazquez

Brusse·les 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir