Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Una esperança per a Europa
Una nova narrativa per a una Europa en crisi, i la cultura com a instrument per a la cohesió territorial i social en aquest temps

El grup de treball ``Activitats diverses´´ del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va organitzar unes jornades on van recalcar la importància de la cultura en un període d'extremisme polític i on els ciutadans europeus es qüestionen la seva identitat comú i els valors europeus. Per poder demostrar-lo amb xifres, el grup presenta l'estudi ``Ciutats, Cultura i la identitat Europea´´

En aquesta trobada s'han plantejat qüestions actuals com què ha fet malament la Unió Europea, si la cultura pot ajudar a superar la crisi política i d'identidat europea, quin paper tenen les ciutats i la cultura en el reforçament de la cohesió territorial i social i si la cultura i les ciutats poden oferir una nova esperança, noves narratives i una segona Reinaxença a Europa.

Actualment, els Tractats de la Unió Europea senyalen que la Unió Europea contribuirà al creixement de la cultura dels Estats Membres així com a un ''patrimoni cultural comú'' (art.167 TFUE). Encara que hi ha iniciatives concretes en aquest sentit, com ''Les capitals europees de la cultura'' o  la ''Càtedra Jean Monnet - la cultura de la integració europea'', és necessari recolzar aquest àmbit i senyalar la cultura i les seves polítiques al centre de l'agenda política europea. 

El grup 'Culture Action Europe' juntament amb l'Agenda 21 for Culture- UCLG' ha elaborat l'estudi ''Ciutats, Cultura i la Identitat Europea'', on s'analitza la cultura com a vehicle per a un creixement econòmic, com a eina per a la reconversió de les ciutats, per a la integració i la inclusió social i com a pilar de la identitat europea.

Es conclou que la Unió Europea ha de reconèixer els drets culturals com a fonamentals per al desenvolupament humà i com necessària per a un desenvolupament sostenible, donar suport a l'intercanvi cultural per promoure el desenvolupament social i cultural i empoderar les decisions de les ciutats. Es demana veure la cultura com a un instrument catalitzador dels ciutadans, utilitzant els espais públics per al diàleg i l'intercanvi i adoptar les decisions mitjançant el diàleg amb la societat civil. 

La identitat europea es pot veure reforçada amb totes aquestes actuacions que tenen la cultura com a punt de partida i l'estudi exposa una anàlisi detallat del seu impacte social i econòmic a la societat. Per tant, la cultura té un paper determinant i la seva contribució es pot traslladar a tots els àmbits polítics.

Les conclusions d'aquestes jornades es poder veure en aquest link.

15-07-2016

Ruth Vazquez MuñozBrussel·les 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir