Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
El efectes del Brexit a les Illes Balears
El resultat del referèndum al Regne Unit sobre la permanència a la UE afectarà als ciutadans britànics a les illes i als balears que es trobin al Regne Unit

Des del moment que el Regne Unit notifiqui formalment la voluntat per abandonar la UE s’inicia un període de 2 anys perquè el país i la Unió Europea negociïn les condicions de sortida

El Regne Unit va entrar a formar part de l’antiga Comunitat Econòmica Europea (CEE) l’any 1973, tot i que en certes matèries s'havia mantingut al marge de ratificar algunes legislacions o tractats europeus. Com per exemple, l’any 1985 quan va decidir mantenir les seves fronteres internes i no pertànyer a l’espai Schengen o en 1993 quan es va integrar al mercat únic però sense adoptar en el futur l’euro.

L’opció votada ahir dia 23 de juny per majoria d’abandonar la Unió Europea suposa que per primera vegada s’aplica l’article 50 del Tractat de Lisboa mitjançant el qual s’inicia un període de 2 anys perquè el govern del Regne Unit negociï les condicions de sortida de la Unió Europea. En aquest sentit s’hauran de negociar diversos punts que afecten els ciutadans britànics a les Illes Balears i a les relacions entre illencs i el Regne Unit.

Segons el padró de 2015 publicat per l’Institut Nacional d’Estadística, a les Illes Balears hi ha 17.516 ciutadans britànics que resideixen a la comunitat. A més, l’any 2015 un total de 3.174.210 turistes britànics arribaren a illes segons xifres de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears.

Alguns dels punts que poden afectar directament als ciutadans són:


Lliure moviment i residència dels ciutadans europeus

Els ciutadans del Regne Unit perdran la ciutadania europea que dóna dret a viatjar i residir a qualsevol lloc de la Unió Europea sense la necessitat de disposar de visats d’entrada o de sortida del país.

La llibertat de circulació de persones permet el desplaçament de persones de la UE per desenvolupar activitats econòmiques a altres països comunitaris i la prohibició de qualsevol tipus de discriminació per motius de nacionalitat. D’aquesta forma no és necessari que els treballadors o estudiants hagin de complir nous requeriments per desenvolupar aquestes tasques al nou país.


Llibertat d’establiment d’empreses i compra/venda de propietats

El conegut com a Brexit suposa també abandonar la lliure circulació de capitals. És a dir, el Regne Unit i la UE hauran de negociar les noves condicions que afecten els moviments de capitals per inversions directes o prestacions de serveis financers. Aquest punt afecta la compra/venda inmobiliria i l’establiment d’empreses britàniques a les illes, tant com la internacionalització d’empreses de les illes al Regne Unit.


Programes o iniciatives de la Unió Europea

Si el Regne Unit deixa de ser un estat membre de la Unió Europea no podrà ser un membre de ple dret a participar en programes europeus com podria ser el programa Erasmus o Horitzó 2020. Hauria de pactar formar part dels programes com a país associat però podria afectar a l’intercanvi formatiu de treballadors, estudiants i investigadors.


Cobertura Sanitària

Tant els ciutadans britànics a les illes Balears com els de les illes al Regne Unit fins ara tenien dret d’assistència sanitària a qualsevol lloc de la UE. A més, els professionals sanitaris també podien exercir la seva professió a altres països dintre de la Unió Europea. Amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es perd la prestació d’aquest servei bàsic.

Pensions socials públiquesLes condicions de les pensions públiques a l’estranger, com les pensions de jubilació o d’incapacitat, també hauran de ser negociades, ja que fins ara estaven sota el paraigua de la Unió Europea i els ciutadans de la UE podien seguir rebent aquestes prestacions vivint a altres països comunitaris.

24-06-2016

Brussel·les

Beatriz Marín

Llistat d'informes Compartir Imprimir