L'aqüicultura és la cria d'organismes aquàtics com crustacis, mol·luscs i plantes aquàtiques. L'aqüicultura europea destaca per la seva alta qualitat, sostenibilitat i pel seu ampli marc legal de protecció dels consumidors.
La Comissió Europea i la Presidència holandesa del Consell de la Unió Europea organitzaren una conferència d'alt nivell, que comptà amb la presència del comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella. En aquest esdeveniment es compartiren les millors pràctiques del sector i es va promoure el diàleg entre les institucions europees i els grups d'interès.
Aquest sector representa un 20% de la producció de peix a la Unió Europea i dóna feina a unes 85.000 persones. Per aquest motiu, la Comissió Europea vol donar un impuls a aquest sector i millorar la seva competitivitat.
Després de consultar-ho amb grups d'interès i els Estats Membres s'han establert unes prioritats comunes i objectius generals de l'aqüicultura en l'àmbit europeu:
- Simplificació dels procediments administratius
- Promoure la igualtat de condicions pels operadors de la Unió Europea
- Aprofitament dels avantatges competitius dels alts nivells de qualitat, sanitaris i mediambientals
- Millorar la competitivitat
- Garantir el desenvolupament i creixement sostenible de l'aqüicultura a través de l'ordenació coordinada de l'espai
- Millora de l'accés a l'espai i l'aigua
A més, el comissari Karmenu Vella llançà l' "EU Aquaculture online", portal on es concentra tota la informació sobre les prioritats estratègiques dels Estats Membres i les regulacions empresarials d'aqüicultura.
Així mateix, el comissari recalcà la necessitat de millorar la seguretat empresarial en aquest sector, cosa que facilitaria la creació de llocs de treball sostenible i contribuiria a la generació de creixement. Per aquest motiu s'ha adoptat la Guia sobre l' aqüicultura sostenible, la qual és compatible amb la Directiva marc sobre l'aigua i la Directiva marc sobre l'estratègia marítima.
#FARMEDintheEU |