Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Educació i formació per a 2020: estem donant als joves les aptituds professionals que necessita el mercat laboral?
La Comissió Europa adoptarà al juny de 2016 una Agenda de noves qualificacions per a millorar els nivells d'ocupació

L'enquesta anual global dels Directors Generals d’empresa de gener de 2016 mostra com un 72% dels empresaris estan preocupats a l'hora de trobar treballadors amb habilitats i capacitats clau per a les seves empreses. Per això, els legisladors es plantegen com poden assistir a les empreses a l'hora de reduir aquest buit existent entre el mercat laboral i la formació dels estudiants.

Segons els legisladors i els grups d'interès, el més important ara és trobar un sistema que uneixi les necessitats de les empreses amb els plans escolars i universitaris d'estudi. En aquest sentit, es proposa que els països del sud d'Europa amb economies més febles prenguin nota dels models d'impuls d'ocupació i habilitats dels més joves que han implementat els països del nord d'Europa. Es proposa sobretot agafar idees del model alemany en els següents aspectes:

  • - Implicacions per a polítiques públiques: els governs necessiten una estratègia coherent i holística per als joves. Per exemple, Alemanya ha incorporat l’estratègia de la unió europea per a la juventut (EU Youth Strategy). 
  • - Els governs haurien d'introduir programes educatius i de formació centrats en la transició de les escoles al món del mercat laboral. El fons social europeu a Alemanya es centra en l'entrada al món laboral dels joves a través de l'assessoria dels tutors, el que ajuda a integrar a joves a la formació professional i fomenta que les empreses treballin  amb les escoles i instituts d'una manera més propera.
  • - Alemanya també ha posat molt d'èmfasis en la inclusió social dels joves d'entorns menys avantatjosos, amb iniciatives com el "School Drop Out – A second Chance" que té com a objectiu integrar estudiants que estan en risc de fracàs escolar a causa de l'alt absentisme escolar. A més, hi ha quasi 420 serveis de migració juvenil que donen suport als joves migrants amb suport de tot tipus, lingüístic, educatiu, integració social.
  • - Dissenyar programes de passanties i de pràctiques adients per a l'entrada en el mercat laboral. Per exemple, alemanya ha promogut les pràctiques en les empreses al llarg terme.

La comissió europea alerta sobre la necessitat de dur a un nivell més elevat la discussió política d'aquests ítems. En aquest sentit, la Comissió europea està preparant una nova Agenda de qualificacions per a Europa. El paquet s'adoptarà el 7 de juny i es pretén que les empreses participin en el procés d'elaboració dels plans d'estudi dels joves i es portin a terme intercanvi de bones pràctiques entre els països membres.

Per últim, cal remarcar que no tots els grups d'interès estan d'acord en implementar el model alemany en la resta dels estats membres sinó que, segons el seu criteri, el que s'hauria de fer és que cada estat membre creï el seu propi model que afavoreixi l'entrada dels joves al mercat laboral.

07-06-2016

Brussel.les

Maria Estela 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir