Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
“24 anys de la ciutadania europea: treure obstacles per a assolir el màxim del seu potencial”
Diversos grups d'interès adverteixen de la necessitat de donar impuls al sentiment de ciutadania europea

Tot i que els drets dels ciutadans europeus es troben recollits en diversos tractats, encara existeixen buits importants entre les normes aplicables i la realitat que els ciutadans han de patir cada dia, particularment pel que fa a les situacions transfrontereres. Les dificultats s'expliquen per diverses raons: falta d'informació i coneixements dels ciutadans sobre els seus drets, procediments llargs i poc clars tant de les administracions dels estats membres com de presa de decisions de la Unió Europea, així com una mancança d'instruments que podrien facilitar el gaudiment d'aquests drets. 

La manca de sentiment de ciutadania europea s'ha vist agreujat en els últims anys com a conseqüència de la crisi, gràcies a la qual ha pres força l'euroescepticisme. En aquest sentit, les institucions europees es troben davant del repte de tornar a guanyar la confiança dels ciutadans en el projecte europeu. Diversos grups d'interès han advertit d'aquest necessitat i proposen línies a seguir que impliquen les següents accions:  

- Millorar els coneixements que tenen els ciutadans dels seus drets. Segons el Flash Eurobarometer 2016 només 4 de 10 europeus es senten ben informats sobre els seus drets. Menys de 7 de 10 ciutadans coneixen la indicativa europea pels ciutadans ECI (Iniciativa Ciutadana Europea). A més, 8 de cada 10 enquestats subratllen la necessitat de proveir de més informació sobre els programes, els objectius, els candidats i els partits del Parlament europeu. També es fa palesa la necessitat d'informar sobre l'impacte de les polítiques de la Unió europea en el dia a dia dels ciutadans. 

- Treure obstacles i deficiències en l'àmbit nacional: la seguretat social i l'accés a la salut constitueixen les principals preocupacions dels ciutadans europeus que exerceixen el seu dret a la lliure circulació. La majoria de les peticions que rep el servei de la Comissió Europea "Your Europe Advice"  té a veure amb aquests temes i també amb l'exportació entre països de les ajudes a llarg terme, com per exemples de les pensions o ajudes per malaltia o discapacitat, ja que no està previst en el Reglament UE 883/2004 de Coordinació de sistemes de seguretat social. El temps de tres mesos per la portabilitat de les ajudes de desocupació és també un tema que preocupa els ciutadans. 

- Millorar la transparència i l'accés a documents en l'àmbit de la unió europea: Els ciutadans de la Unió europea tenen el dret d'accés a qualsevol document de les institucions de la Unió Europea, dret que només pot ser vetat en cas de seguretat púbica i de fer prevaler la privacitat i integritat d'una persona. Tot i així existeixen moltes queixes pel que fa a la manca de transparència en els documents de les institucions de la unió europea. 

07-06-2016

Brussel.les,

Maria Estela 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir