Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La Comissió Europea presenta propostes de reforma del Sistema Europeu Comú d'Asil
La reforma cerca crear un sistema més equitatiu, eficient i sostenible a la fi de repartir les sol·licituds d'asil entre els Estats Membres

La proposta de la Comissió contribuirà a fer que el sistema de Dublín sigui més transparent i augmenti la seva eficàcia, a més de proporcionar un mecanisme per a fer front a les situacions de pressió desproporcionada sobre els sistemes d'asil dels Estats membres. 

El 6 d'abril de 2016 la Comissió Europea va publicar una Comunicació amb la qual va posar en marxa el procés per a la reforma del Sistema Europeu Comú d'Asil. Un mes més tard, al maig de 2016, la Comissió  presenta propostes de reforma per a crear un sistema més equitatiu, eficient i sostenible a la fi de repartir les sol·licituds d'asil entre els estats Membres. El principi bàsic seguirà essent el mateix: els sol·licitants d'asil hauran de presentar la sol·licitud en el primer país en el qual arribin (amb l'excepció d'aquelles persones que tinguin familiars a un altre país), però un nou mecanisme, més just, garantirà que cap Estat membre es trobi amb una desmesurada pressió en el seu sistema d'asil.

Les propostes també inclouen la transformació de l'actual Oficina Europa de suport a l'Asil (EASO) en una autentica agència Europea per a l'asil i la consolidació de la base d'empremtes dactilars de la UE, EURODAC, per a gestionar millor el sistema d'asil i contribuir a atallar la migració irregular.

Els nous elements de la proposta inclouen:

  • Un sistema més just basat en la solidaritat: El nou sistema determinarà automàticament quan un país està gestionant un nombre desproporcionat de sol·licituds d'asil. Els Estats membres tindran també l'opció de no participar durant un temps en la reubicació. En aquest cas, hauran d'aportar una contribució de solidaritat de 250.000 euros per cada sol·licitant del qual, d'una altra manera, haurien hagut de fer-se càrrec en virtut del mecanisme corrector.
  • - Esforços de reassentament: El mecanisme d'equitat també tindrà en compte els esforços realitzats per un Estat membre per al reassentament de les persones que necessiten protecció internacional des d'un tercer país.
  • - Un sistema més eficient: amb un terme més breu per a la transmissió de les sol·licituds de trasllat, la recepció de les respostes i l'execució dels trasllats de sol·licitants d'asil entre els Estats Membres, així com l'eliminació del canvi de responsabilitat.
  • - Dissuadir de què es cometin abusos i moviments secundaris: una major claredat en reacció a les obligacions legals per als sol·licitants d'asil, inclòs el dret a romandre en l'Estat membre responsable de la sol·licitud i les conseqüències proporcionades en cas d'incompliment.
  • - Protegir els interessos principals dels sol·licitants d'asil: bmb majors garanties per als menors no acompanyats i una ampliació equilibrada de la definició dels membres de la família.


Aquest paquet de mesures anunciades constitueix el primer pas important en la reforma global del Sistema Europeu Comú d'Asil. Seguirà una segona fase de propostes legislatives per a reformar els procediments d'asil, les Directives sobre reconeixement de l'Estatut de refugiat, així com la Directiva sobre les condicions d'acolliment, per a garantir la reforma completa de totes les parts del sistema d'asil de la UE.

12-05-2016

Brussel.les

Maria Estela 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir