Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
S3 Platform: La plataforma d’especialització Intel·ligent de les regions
La Comissió Europea promou entre regions, centres de recerca i sector empresarial l’ús d’aquesta plataforma per millorar l’ús del finançament europeu

El sector industrial és una de les activitats econòmiques que es podrien beneficiar de la utilització d’aquesta plataforma de treball

La RIS3 és l’estratègia que regions i estats poden desenvolupar en matèria de recerca i innovació per aconseguir una especialització intel·ligent en el territori. Aquest full de ruta identifica a cada context els sectors prioritaris i amb més potencial, als quals els governs tendran en consideració a l’hora de definir la seva política de cohesió i distribuir els fons de cohesió europeus.

A l’actual període 2014-2020, les RIS3 comptaran amb 43,7 milions d’euros d’inversió dels Fons Estructurals i Europeus d’Inversió, que es veuran complementats amb 22 milions de finançament estatal i una altra partida provinent de finançament privat. L’objectiu global de les estratègies RIS3 és la creació de noves empreses, llocs de treball i creixement econòmic a les regions.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha elaborat una eina digital (S3 Platform) per treure la màxima rendibilitat de la inversió. Algunes de les raons per la creació d’aquesta plataforma són aconseguir una complementarietat d’esforços, evitar la duplicació de fons i obtenir sinergies entre fonts de finançament.

A la plataforma es poden registrar autoritats regionals o estatals. Actualment les Illes Balears es troben en procés de revisió. La S3 Platform funciona com una xarxa de treball i d’intercanvi de coneixement pel desenvolupament de les RIS3.

En el marc de la plataforma existeixen diverses eines de treball:
EYE@RIS3: Una base de dades on-line per la realització d’estadístiques i desenvolupament de noves polítiques a les RIS3 regionals.

Benchmarking Regional Structure: Per compartir bones pràctiques entre regions per identificar oportunitats en el marc de les estratègies d’especialització intel·ligent entre ubicacions amb similituds estructurals.

ICT Monitoring: Conté informació sobre la inversió en innovació tecnològica mitjançant el Fons Europeu d’Inversions Estratègiques a les regions.


S3 Platform per la modernització industrial i finançament

La S3 Platform també divideix els sectors d’actuació prioritaris a les diverses RIS3 com puguin ser gestió energètica, creixement digital, les Key Enable Technologies (KET), o les cadenes de valor dels sectors agroalimentaris, de creixement blau, de les noves tecnologies o de modernització industrial.

En aquest darrer cas de la modernització industrial, la Comissió Europea ha creat una plataforma específica per aquest sector agafant l’exemple de la Vanguard Initiative que tot i ser una xarxa independent pel desenvolupament industrial, du a terme les funcions previstes per la plataforma europea. Les regions espanyoles que participen de la Vanguard Initiative són Catalunya, Navarra, País Basc, Astúries i Galícia.

La S3 Platform for Insdustrial Modernisation serà llançada oficialment els dies 1 i 2 de juny a Brussel·les durant la cel·lebració de la conferència “Smart Regions: driving smart specialisation invesments in priority areas for European growth”.


Més informació sobre la S3 Platform en el següent enllaç

13-05-2016

Brussel·les

Beatriz Marín 

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir