La bioeconomia és una economia que utilitza els recursos biològics de la terra i el mar, així com residus per a produir nous materials, energia i altres productes. Aquest model econòmic es basa en la sostenibilitat i abasta diversos sectors com l'agricultura, la pesca, la producció d'aliments i paper, la indústria química, la biotecnològica i l'energètica.
La Unió Europea (UE) va llançar l'Estratègia per a la Bioeconomia l'any 2012, estratègia que avui dia s'està revisant. La UE afavoreix la creació de xarxes i plataformes per a mobilitzar els coneixements obtinguts en la recerca. El Comitè de les Regions i la Comissió Europea treballen de forma conjunta per a millorar el flux d'informació sobre els obstacles que impedeixen a les regions invertir en bioeconomia a través de la Knowldege Exchange Platform, una plataforma que afavoreix l'intercanvi dels coneixements d'R+D.
El paper de les regions és fonamental per a aconseguir una transició cap a la bioeconomia. Es requereix la seva implicació per a traslladar els coneixements obtinguts en la recerca a tots els nivells de governança: local, regional i nacional. De la mateixa manera, les regions han d'afavorir la creació d'un bon entorn polític, així com explicar els obstacles legislatius o financers que tenen. Per a fer front a les llacunes de coneixement, s'ha creat el Bioeconomy Knowledge Centre.
Altres plataformes que afavoreixen la cooperació entre regions són la Vanguard Initiative, les ERA-Net Arimnet2, l'EIP-Agri, l'Agri-food smart specialitation platform i les Synergies & seal of excellence.
Així mateix, s'ha publicat la convocatòria de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU), que busca fomentar el desenvolupament de la biotecnologia. La BBI JU, és una associació público-privada formada per la Comissió Europea i el Bio Based Industries Consortium (BIC). L'associació ha permès entre altres coses minimitzar els riscs en les inversions bioeconòmiques, organitzar la cadena de valors i afavorir les inversions en la bioeconomia. |