Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La prestació d'assistència social constitueix un repte per a la majoria dels Estats membres de la Unió Europea.
El sector pateix una manca de mà d'obra especialitzada, especialment pel que fa al personal sanitari

L'organització i prestació d'assistència social a llarg terme constitueix un dels majors reptes als quals s'enfronten actualment molts Estats membres de la Unió Europea. A Europa, la tendència a l'envelliment de la població i la disminució de la mà d'obra estan exercint pressió sobre la disponibilitat, assequibilitat i qualitat de l'assistència a llarg terme.

Actualment, el sector de l'assistència social està mal pagat, altament feminitzat i dóna feina a treballadors migrants indocumentats. També pateix una manca mà d'obra especialitzada i qualificada, especialment pel que fa al personal sanitari. Les situacions de treballadors no declarats i les pèssimes condicions de treball afecten sobretot als treballadors d'assistència domèstica. Es necessiten prendre mesures per encoratjar la creació de llocs de feina de qualitat i ben pagats per tal d'assegurar oferta de treball en el sector de la cura de llarga duració.

Tot i que la demanda augmenta sobretot per a l'assistència a domicili degut, en part, a les preferències dels consumidors per la desinstitucionalització, segueix havent-hi treballadors domèstics interns que treballen en condicions d'explotació: treballen 24 hores al dia els 7 dies de la setmana, el que els causa problemes no només físics sinó també psicològics.

Alguns Estats membres han avançat amb la formalització i inclusió dels treballadors indocumentats, complementada per la firma del Conveni 189 de la OIT,que fins ara ha estat subscrit per Bèlgica, Alemanya, Finlàndia, Irlanda, Itàlia, Suïssa i Portugal. No obstant això, aquests avanços poden veure's obstaculitzats per la recent resposta a la crisi migratòria.

El Comitè Econòmic i Social està treballant en un projecte de dictàmen sobre els drets humans i socials dels cuidadors domèstics interns en el context dels diferents aspectes de l'oferta de mà d'obra i la mobilitat que afronta el sector de l'assistència a llarg terme en el seu conjunt. S'espera que el projecte de dictàmen es publiqui el dia 9 de setembre de 2016.

12-05-2016

Brussel·les

Maria Estela 

socialcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir