Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
L'especialització intel·ligent de les regions dins l'estratègia de creixement econòmic local
Apostar per les KET pot suposar un creixement regional de fins a un 20% amb xarxes coherents de cooperació interregional

Una de les mesures adoptades per la Comissió Europea és la concessió dels Seals of Excellence

L'especialització intel·ligent de les regions està relacionada directament amb el creixement econòmic local i es tradueix a les xifres de creixement del PIB. Segons la Comissió Europea, hi ha espai pel creixement econòmic, la modernització i la competitivitat en el sector de la innovació industrial. És més, aquest potencial de creixement encara augmentarà entre un 10% i un 20% durant els pròxims anys. Els sectors identificats amb majors possibilitats es dediquen a la manufactura avançada i a la biotecnologia.

Tot i això, per aconseguir explotar aquest potencial són necessàries xarxes de treball especialitzades. No totes les regions tenen la capacitat per desenvolupar una estratègia intel·ligent pròpia que sigui puntera a Europa. És per això que són necessàries aliances entre diverses regions europees que s'especialitzin en sectors concerts i comparteixin recursos.

Actualment les regions més desenvolupades en aquest sentit es troben a Àustria, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos i al sud de França. Espanya té un gran potencial amb regions que ja disposen un alt nivell d'especialització tecnològica com Catalunya i País Basc, i d'altres que es troben a camí d'aconseguir-ho com Múrcia i Castella i Lleó. Balears encara té molt camí a recórrer per disposar d'una indústria tecnològica avançada.


Estratègia de la Unió Europea per estimular la inversió

Les Key Enabling Technologies (KET) són 6 sectors tecnològics identificats per tenir aplicacions a diverses indústries manufactureres per assolir reptes socials a Europa. Es tracta de la nanotecnologia, nanoelectrònica, biotecnologia, materials avançats, fotònica i tecnologies manufactureres avançades.

L'any 2012 la Comissió Europea va elaborar l'estratègia referent a les KETs a la qual es varen incloure diversos instruments de finançament, com H2020, fons estructurals o l'European Investment Plan, per donar suport. L'any 2015 un grup d'experts va identificar dos problemes principals a l'hora de crear sinergies a nivell europeu i a nivell regional: Dificultat de construir ponts entre el mercat i una indústria molt competitiva i la complexitat per estimular les inversions.

Seguint aquest text, la Comissió Europea llançarà el mes de juny una plataforma per donar suport a les regions en aquest sentit (Thematic smart specialitzation platform for industrial modernization and investment).


SEALS OF EXECELLENCE

Un dels altres objectius de la Comissió Europea és maximitzar l'impacte de les sinergies entre les diferents fonts de finançament i millorar les interaccions entre els diversos programes. Cada euro invertit per la Unió Europea s'ha d'aconseguir el màxim impacte. En el procés d'avaluació dels projectes, la Comissió contracta experts externs. Molts projectes són qualificats amb excel·lència però encara així no hi ha finançament suficient per ells. La Comissió atorga els Seals of Excellence, uns segells com a prova de què segons els processos de la Comissió es tracta d'un projecte d'excel·lència i sigui tengut en compte per avaluadors d'altres programes que no siguin de la Comissió Europea.

14-04-2016

Brussel·les

Beatriz Marín 

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir