La Direcció General de Justícia de la Comissió Europea ha finançat un estudi sobre els reptes i oportunitats de la inclusió de treballadors d'altres països de la Unió Europea a les ciutats de Frankfurt, Leeds, Rotterdam i Milà.
La intenció de l'estudi és rebatre amb dades estadístiques la percepció de risc que moltes comunitats tenen davant l'arribada de treballadors estrangers. Un fet que segons l'estudi es fonamenta solament en emocions i no en fets reals.
L'estudi analitza els reptes i oportunitats des de 3 perspectives diferents:
- Treballadors migrants Els reptes que han d'encarar els treballadors nouvinguts són les barreres de l'idioma així com la dificultat que les seves qualificacions professionals siguin reconegudes al mateix nivell. Aquest factor els exposa a pitjors condicions laborals o d'explotació essent contractats a nivells de qualificació més baixos. També hi ha una manca d'informació sobre l'accés als serveis socials i sanitaris a la nova ciutat.
- Treballadors locals Hi ha una percepció de risc entre els treballadors locals davant l'arribada de personal estranger. Aquesta visió es dóna sobretot a sectors que no requereixen altes qualificacions professionals. Per altra banda, aquest segment de població podrien aprofitar per cercar noves oportunitats d'aprenentatge i crear noves oportunitats de mercat dedicades a satisfer les necessitats dels nous migrants.
- Comunitat local Un dels principals problemes derivats de l'arribada de treballadors estrangers és la segregació espacial. Sobretot en el cas de personal amb baixa qualificació que a causa dels preus dels lloguers acaben instal·lant-se a zones més econòmiques i, de vegades, marginals. Una altra conseqüència negativa analitzada a l'estudi és el deteriorament del nivell educatiu si no s'implementen polítiques d'integració a les escoles.
Amb tot, les oportunitats que genera l'arribada de migrants enriqueix la diversitat cultural de les ciutats, fomenta la cultura emprenedora i la creació de noves xarxes de treball, a més de millorar i simplificar els procediments administratius per accedir als serveis públics.
Recomanacions de l'estudi
Els efectes generals del moviment de treballadors europeus afecten principalment a l'oferta d'allotjaments encarint els preus dels lloguers. També hi ha més pressió financera en els serveis socials a causa de les mesures d'austeritat, però en cap cas s'ha evidenciat un ús intensiu dels serveis públics locals per part dels nouvinguts, encara que hi hagi aquesta percepció social.
Per altra banda, l'estudi recomana no centrar-se tan sols en els reptes sinó també en les oportunitats derivades de l'arribada de nous treballadors per dissenyar noves polítiques socioeconòmiques d'inclusió, pot contribuir al coneixement d'idiomes i es recomana també millorar els servies d'informació sobre els drets i reconeixement de qualificacions.
Més informació en el següent enllaç |