Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La formació dels professionals del sector turístic no respon les noves necessitats del sector
Un estudi finançat per la Comissió Europea analitza i proposa solucions per adaptar l’oferta formativa dels joves europeus a les noves tendències del turisme

La baixa especialització i l’estacionalitat del sector fomenten que no s’inverteixi en la formació dels treballadors per oferir serveis turístics de qualitat

Tot i que Europa sigui la primera destinació turística mundial, la competència és molt dura i durant els pròxims anys podria perdre el seu lideratge. Per aquesta raó, la Comissió treballa per dur a terme accions que prioritzin la qualitat com a valor afegit de l’oferta turística europea i poder seguir sent competitius en el mercat global. La Comissió Europea ha publicat els resultats del projecte “Mapping and performance check of the supply side of tourism education and training”. Una investigació sobre la formació dels treballadors del sector turístic a Europa.

Segons les dades analitzades, les empreses del sector tenen problemes a l’hora de trobar personal especialitzat. Hi ha un mancança de coneixement d’idiomes, sobre com tractar als turistes, fa falta formació en eines digitals i en habilitats de gestió.

Diversos motius provoquen aquesta situació. Primerament perquè treballar en el sector turístic no és atractiu pels treballadors. Es tracta d’activitats de temporada que dificulten una estabilitat laboral alhora que les condicions de treball no cobreixen les expectatives dels treballadors. La majoria dels empleats del sector són menors de 25 anys i hi accedeixen perquè no els requereixen formació o la consideren una activitat temporal mentre cerquen un espai laboral a altres sectors.

Una de les prioritats de la Comissió és fer que els joves vegin el sector turístic com una sortida professional estable i de prestigi. En aquest sentit, es financen accions per donar una formació acadèmica d’alt nivell en matèria turística. Tot i així, segons les troballes de l’estudi presentat, aquesta formació és deficient i inadequada pels requeriments del sector. Les tendències del mercat canvien molt ràpidament i els processos burocràtics de les universitats fan molt lenta l’adaptació dels programes formatius.

De la mateixa forma, les empreses no tenen la suficient cura de la formació dels seus treballadors i no inverteixen per dotar-los de noves competències. En ocasions, perquè les PIMES no tenen pressupost per invertir en formació o perquè les empreses confien massa en aconseguir mà d’obra migrant durant la temporada turística, el que no es tradueix ni en qualitat ni en un aprenentatge a llarg termini de coneixement acumulat.

Els experts recomanen un major compromís per part de les empreses del sector perquè prenguin part de la formació dels treballadors, al mateix temps que participin dels programes formatius universitaris perquè els nous graduats responguin realment a les necessitats del sector.

Més informació en el següent enllaç

28-10-2015

Brussel·les

Beatriz Marín 

tourismcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir