Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La innovació, un factor clau pel desenvolupament econòmic regional
La Unió Europea creu en el treball intersectorial i en les regions per desenvolupar estratègies d'especialització intel·ligent industrial

La perspectiva regional i els partenariats entre institucions públiques, privades i centres de recerca són clau per l'estratègia d'smart specialization elaborada per la Unió Europea i que pretén fer més competitiva la indústria europea.

Una de les eines de treball principals per la indústria manufacturera, és la innovació que és necessària tant per la gestió de residus com l’optimització de les matèries primeres i infraestructura de les fàbriques. A més, està directament relacionada amb la taxa atur de cada estat membre. En aquest sentit, la Unió Europea ha treballat durant més de 20 anys en la promoció de la recerca i la innovació com un element de competitivitat industrial amb mercats exteriors.

Tot i així, a causa del fort impacte de la crisi econòmica a Europa i l’èxit en aquest sector d’empreses d’altres economies, el mercat global basat en la innovació ha canviat la seva jerarquia. La Xina ha desbancat als Estats Units com a potència mundial i els països europeus han baixat de les primeres posicions, el que suposa una pèrdua del nivell de competitivitat de les empreses europees.

Per l’actual període 2014-2020, la Unió Europea promou la cultura de l’especialització intel·ligent per aconseguir un lideratge industrial i que inclou 2 perspectives bàsiques:


LES REGIONS A L'HORITZÓ 2020

La indústria manufacturera és vital per les economies regionals però hi ha una manca d’interès a les regions per la recerca en tecnologia. La Comissió Europea disposa d’una sèrie d’eines per invertir en aquest sentit a les regions i desenvolupar una política d’innovació local. Aquesta estratègia es basa en un full de ruta obert perquè la seva implementació pugui ser adaptada segons les especificitats de cada regió industrial.

A través dels Fons Estructurals i d’Inversió europeus, i sota el programa Horitzó 2020, es financen accions de recerca i innovació, consorcis transnacionals, coordinació i suport a accions i co-finançament d’accions ERA-NET.

Per la seva banda les regions poden col·laborar en aquesta estratègia:
- Realitzant un mapa de coneixement regional (RIS3 Platform)
- Focalitzant els projectes en la comercialització adaptada a les activitats regionals i que poden prendre com a model estratègies d’èxit desenvolupades a altres regions europees
- Comprometre experts regionals en diferents disciplines i que siguin capaços d’identificar bones pràctiques i bons socis


INNOVACIÓ MULTISECTORIAL

El repte europeu és aconseguir ser autosuficients. Traslladar el coneixement al mercat i traduir-ho en competitivitat al mercat. La Unió Europea creu en un sistema emprat també als països que lideren la industrialització global. És a dir, enfocar el lideratge industrial i la innovació cap a un conglomerat de sectors. No només es tracta de què la Unió Europea financi infraestructura sinó que s’incloguin també perspectives acadèmiques, interessos del mercat, requeriments de la producció o estratègies regionals.

És per això, que la Unió Europea creu en un treball conjunt per desenvolupar projectes que estigui en mans de les universitats, l’empresa privada i autoritats públiques per compartir una base comuna de treball que contempli requeriments dels diversos sectors.


Més informació en el següent enllaç

08-05-2015

Brussel·les

Beatriz Marín
Consultora d'Innovació 

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir