Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Idees per reutilitzar la infraestructura urbana
Fer un jardí de les parets a la teva saleta, fomentar incubadores agrícoles que emprin espais públics a les ciutats o deixar que els ciutadans co-gestionin edificis públics per crear punts de trobada per a la comunitat són algunes de les propostes

El projecte TURAS és un exemple de bones pràctiques sobre com retornar a la vida barris en desús o rehabilitar infraestructures mitjançant un model d’urbanisme verd, i tot això comptant amb els ciutadans com a actors principals.

El projecte TURAS finançat per la Comissió Europea ha aconseguit dur a terme 11 accions a 10 països de la Unió Europea, entre ells el municipi de Màlaga, per assolir reptes en matèria de sostenibilitat urbana i comptant amb la participació ciutadana.Les aplicacions del projecte giren entorn 4 línies de treball: com fer de l’espai urbà un entorn verd, com adaptar les ciutats al canvi climàtic, com omplir espais buits amb pràctiques col·laboratives, com crear noves activitats econòmiques a zones peri-urbanes i com desenvolupar models econòmics alternatius a les zones urbanes.

Alguns dels exemples els trobam a ciutats com Stuttgart a on han inventat unes caixes plenes de vegetació per construir les parets interiors de les cases i aconseguir a més d’un espai sostenible, una creativa forma de decorar la sala d’estar.

La regió italiana de Lazio ha ideat IAgri-Project, una incubadora d’emprenedors dedicats al sector agrari i que utilitzen sòl públic en desús per treballar. Dublín és una altra de les ciutats participants en el projecte TURAS. Amb Re-Using Dublin, l’ajuntament de la ciutat ha encarregat a la mateixa comunitat que gestioni l’ús d’un edifici emblemàtic als afores del centre a canvi de cedir l’ús. Els ciutadans són els que decideixen que fer amb aquest espai, el poden aprofitar per fer activitats comunitàries i l’estratègia suposa un cost mínim per a les arques públiques, ja que cada usuari pot fer ús de l’espai pagant una quota anual de 5 euros.

Es tracta d’una nova forma de fer polítiques socials i urbanes mitjançant pràctiques de gestió col·laborativa entre ajuntaments, ciutadans i entitats socials. D’aquesta forma els espais es reutilitzen, són sostenibles econòmica i mediambientalment i tant autoritats com ciutadans obtenen beneficis fent feina de forma conjunta.

10-02-2015

Brussel·les


Beatriz Marín
Consultora de Política Regional 

islandscbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir