Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Possibles escenaris per al futur del sistema sanitari Europeu
Anàlisi de les tendències en matèria sanitària i com aquestes poden afectar al futur de la Unió Europea

Ha tingut lloc al Parlament Europeu la presentació d’un projecte coordinat per la Unió Europea de Gastroenterologia (UEG) en la que es realitzava un anàlisi dels principals problemes sanitaris als que la Unió Europea s’enfrontarà en els pròxims anys i es presentaven tres possibles escenaris en funció de l’evolució de la situació actual.  

A la presentació, es va destacar la importància d’orientar les polítiques sanitàries a llarg termini. Amb aquest objectiu, resulta indispensable realitzar una recollida de dades estandarditzada a tots els països membres de la Unió fomentant la realització de registres unificats per tal de poder realitzar comparacions entre els diferents països i establir les principals prioritats en matèria sanitària. 

Una de les característiques més destacables, obtingudes arran de l'anàlisi, és que hi ha països que amb inversions més baixes aconsegueixen millors resultats en matèria sanitària. Per tant, seria necessari realitzar un anàlisi profund d’aquests països per tal d’identificar bones pràctiques, posant l’èmfasi en la necessitat d’invertir en prevenció i promoció de la salut, fomentant una implicació real de tots els agents relacionats amb salut. 

En el futur,  es preveu una migració intereuropea que pot provocar que les malalties dels països variïn, per tant resulta d’especial interès plantejar els possibles escenaris per tal d’establir una estratègia d’acció prèvia. 

Així, es varen plantejar tres possibles escenaris per al 2040, el primer anomenat “l’edat de gel”  en el que la crisi actual ha provocat el final de la Unió Europea, els sistemes de salut universals ja no estan disponibles a la majoria de països, la major part de la població és pobre i es donen altes taxes de pol•lució contribuint a l’augment de determinades malalties com el càncer. 

El segon escenari possible rep el nom “d’edat del silici” i es caracteritza per un augment de la innovació i la tecnologia i, tot i que la Unió Europea segueix existint, aposta únicament per aquells canvis relacionats amb la tecnologia sanitària, deixant de banda als professionals sanitaris i als pacients. 

El tercer escenari plantejat és “l’edat d’or” i es caracteritza per una unió completa dels països membres, un accés universal sanitari per a tota la població europea, una mobilitat total entre països per tal de poder rebre el millor dels tractaments possible, una millora dels problemes mediambientals i l’èmfasi polític posat a la sanitat preventiva. 

En aquests tres possibles escenaris es va realitzar un anàlisi del que li passaria a una persona amb la mateixa malaltia. En cas de voler conèixer millor els escenaris plantejats i les conseqüències que podria tenir per la població podeu consultar la web aquí. 

05-12-2014

Brussel·les

Priscila Seguí
Consultora 

healthcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir