Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Iniciatives per a millorar la qualitat de l’aire que respirem
De quina manera es pot millorar la netedat de l’aire a les regions i ciutats de la Unió Europea a través del nou paquet de mesures proposades per “Air quality Initative of Regions (AIR)”

Un nombre elevat de morts prematures a la Unió Europea es troben associades amb la pol•lució de l’aire de  les ciutats (es calcula que aproximadament 430.000 morts al 2011). Tot i que hi ha legislació vigent, queda encara molt a fer a nivell local.

La conferència organitzada pel grup AIR el passat 19 de novembre es va centrar wn la necessitat d’incloure acords vinculants supranacionals per a millorar la qualitat de l’aire, disminuint les emissions de CO2 i el nivell de pol•lució. La qualitat de l’aire afecta de forma directa a la salut dels habitants, provocant morts prematures, problemes cardiovasculars així com malalties cròniques que afecten a un alt percentatge de la població europea. D’aquesta manera, es va presentar un anàlisi de la situació actual a Europa, al que es  pot accedir aquí.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire, el grup AIR ha estat desenvolupant durant els darrers quatre anys un paquet de mesures concretes per a l’actuació a nivell local entre les que destaquen: 

  • implicar en la disminució d’emissions a altres sectors com l’agricultura i els responsables  de les aigües interiors, com llacs o rius, que també influeixen en la qualitat de l’aire. 
  • establir una quota d’emissions concreta i vinculant per als diferents països per al 2025.
  • fomentar l’adopció de les millors tecnologies possibles per tal de reduir les emissions de combustió i establir límits d’emissió en funció dels rangs de potència a les plantes d’energia. 
  • establir límits d’emissió de monòxid de carboni així com disminuir, també, el contingut de sulfur, establint els mateixos límits que pel gas natural.
  • fomentar l’ús de transports verds i realitzar un suport continu tant monetari com tecnològic, per part de la Comissió per assolir els límits establerts.


D’altra banda, es varen compartir experiències concretes que s’han dut a terme a diferents ciutats europees, com a Londres, Barcelona, Flevolanda, Véneto, Emilia-Romagna, Hessen, Styria, Lombardy i Piemonte. A totes elles es va parlar de plans medi ambientals posats en marxa amb la intenció de reduir les emissions de CO2 i millorar la qualitat de l’aire. Aquests plans feien incidència en el foment dels transports públics verds, la disminució d’emissions de gasos a zones altament industrialitzades i la disminució d’embossos de trànsit a les ciutats a través de l’ús de noves tecnologies. Es va remarcar la importància de compartir amb altres ciutats europees aquestes experiències per tal de poder millorar la qualitat de l’aire a Europa de forma global. 

26-11-2014

Brussel·les

Priscila Seguí
Consultora 

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir