Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Beques per treballadors en formació continua i estudiants de FP
En els darrers 15 anys, més de 600 000 aprenents, estudiants recentment titulats i treballadors han pogut passar una temporada a l?estranger gràcies a una beca Leonardo

L'any 2010 ha marcat els 15 anys del programa Leonardo da Vinci, que ofereix ajudes per a les institucions, per als estudiants de formació professional i per als treballadors en formació contínua. Les beques Leonardo són una excel·lent oportunitat per ampliar la formació, conèixer una altra llengua i noves maneres de fer.

El programa Leonardo da Vinci dóna finançament per a dos tipus d’activitats: beques per estudiar i fer pràctiques a l’estranger i projectes que impliquen la cooperació entre entitats actives en el camp de la formació professional, com establiments educatius, empreses, associacions o administracions públiques.

Les beques de mobilitat i els projectes de cooperació

D’una banda, els projectes de mobilitat ofereixen una experiència a l’estranger per als estudiantsd’instituts, universitats, centres de formació o en pràctiques a empreses així com per als treballadors o també per als cos docent, entre d’altres. La demanda de subvenció s’ha de fer des de les entitats implicades en la formació professional, com centres educatius, administracions públiques, empreses, associacions de pares, alumnes o professors, etc. Per això, els estudiants o els treballadors que vulguin demanar una beca ho han de fer a través de l’entitat en la qual estudien o treballen.

Un intercanvi d’aquest tipus permet als alumnes adquirir uns coneixements i unes competències cada vegada més necessàries en el mercat de treball, com les competències lingüístiques o l'adaptació a un mercat europeu. D’aquesta manera, els intercanvis Leonardo acaben ampliant les perspectives laborals de les persones que hi participen així com la qualitat de la formació professional en general.

De l’altra, Leonardo da Vinci també dóna ajudes a un gran ventall de projectes de cooperació entre entitats de diferents països europeus. Aquests projectes poden adoptar el format d'"associacions" de com a mínim tres entitats de tres països europeus diferents. Els projectes sovint tenen com a objectiu contribuir a la creació d’un espai d’educació superior europeu, segons les línees definides per la Unió Europea. Altres projectes se centren més en el foment de la innovació i la creativitat.

Alguns projectes finançats inclouen el desenvolupament d’eines informàtiques per a l’aprenentatge de llengües per a estudiants d’hosteleria, la creació d’un programa de formació professional en agricultura ecològica o un estudi per millorar la mobilitat dels treballadors del sector químic.

Nou programa per 2013

En l’actualitat, s'estan definint les línees directrius del programa després de 2013. En un informe publicat aquest any, el Tribunal de Comptes Europeu assenyala que s’ha d’oferir una solució a les dificultats per trobar socis, millorar l'avaluació dels projectes que es presenten així com l'avaluació dels resultats del programa. Pel seu costat, la Comissió proposa adaptar el programa a l’estratègia europea per un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu, basada en la formació del capital humà. Així doncs, es pot preveure que, a partir de 2013, l'acció de la Unió Europea en matèria de formació professional es reforci, especialment per millorar-ne l'atractivitat i l'excel·lència i contribuir al creixement econòmic europeu.

En aquest sentit, s’ha aprofitat la celebració del 15è anniversari per presentar la nova pàgina webEuroApprenticeship per ajudar a la recerca de socis i fomentar la mobilitat.

 

Per a més informació, consultau:

03-08-2011

Annette Jantzen
Consultora Educació, Cultura, Joventut, Esport i Ciutadania

educationcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir