Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Consulta oberta sobre l'accés a la informació científica
La UE vol un accés ràpid i fàcil a la informació científica per a investigadors, enginyers i emprenedors

Els mitjans digitals tenen una gran importància per facilitar l'accés i la preservació de la informació científica. Malgrat que gran part d’aquesta informació prové de recerca finançada per fons públics, els resultats rarament són accessibles de manera senzilla i ràpida. Per això, la Comissió ha llençat una consulta oberta fins al 9 de setembre 2011 que vol conèixer l’opinió dels europeus sobre com aconseguir aquest objectiu.

La temàtica de la consulta és molt rellevant tant per la iniciativa bandera Unió per la Innovació com per la iniciativa de l'Agenda Digital, atès que ambdúes cerquen preservar i facilitar l'accés lliure a la informació científica. Malauradament, a l'actualitat existeixen diversos obstacles que ho dificulten, entre els que podem mencionar els elevats preus de subscripció a les publicacios científiques digitals, les enormes quantitats de dades generades, o la necessitat de seleccionar i preservar els resultats de la recerca.

La consulta es troba en forma de qüestionari en línia en tres modalitats, en funció de si la resposta es dóna com a ciutadà individual, com a organització, o com a autoritat pública. S'esperen opinions de governs, instituts de recerca i universitats, biblioteques, editors de revistes científiques, organitzacions que subvencionen la recerca, investigadors individuals, i altres parts interessades.

La Comissió està interessada en conèixer diferents opinions sobre 1com es podria millorar l’accessibilitat als articles científics (tant pels investigadors com per la resta de la societat), 2com es podria aconseguir que les dades de recerca es posin a l'abast de tothom i puguin reutilitzar-se, o bé 3com es pot garantir l’accés permanent als continguts digitals, entre d’altres.

El qüestionari ha de contestar-se en un temps màxim de 90 minuts; per donar als participants l'oportunitat de preparar amb tranquil·litat les seves respostes, es pot consultar una versió en PDF (EN) abans d'obrir el qüestionari en línia. Els resultats de la consulta es faran públics durant la tardor 2011.

Aquests resultats serviran per orientar la Comunicació que la Comissió presentarà a finals d'enguany, sobre l'accés i la preservació de la informació científica; aquest document serà acompanyat d'una Recomanació amb accions que s'hauran d'implementar als diferents estats membre, per tal de millorar la situació al respecte.

 

Si desitjau llegir l'article de premsa sobre aquesta notícia, podeu trobar-lo aquí (EN); tots els documents relacionats amb aquesta consulta es poden trobar a la mateixa pàgina web habilitada pels qüestionaris, que trobareu en el següent enllaç (EN).

25-07-2011

Aina Serra Erice

Consultora R+D+i, Medi Ambient i Salut

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir