Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Signatura del Pacte de les Illes
Les illes signants es comprometen a reduir les seves emissions de CO2 en un 20%

El Pacte de les Illes, del qual és membre Mallorca, és un projecte europeu finançat per la Comissió Europea que s'inspira en el Pacte dels Batles. A través Pacte de les Illes, més de 40 illes europees es comprometen a sobrepassar l'objectiu que la Unió Europea s'ha fixat en matèria de reducció de les emissions de CO2 i de desenvolupament sostenible.

A causa de la seva situació i de les seves característiques geogràfiques, les illes son especialment sensibles al canvi climàtic. Per la distància que les separa del continent, sofreixen de desavantatges estructurals, com un cost de l'energia més elevat o una alta dependència dels transports aeri i marítim i doncs d'una economia fràgil, sovint depenent de l'exterior. Per la seva banda, les activitats econòmiques de les illes, especialment el turisme, fan més fràgils uns ecosistemes molt rics però, per aquesta mateix raó, també molt sensibles. Al mateix temps, les illes son un laboratori ideal per posar en marxa projectes innovadors, tant pel seu espai delimitat com per mostrar-ne els resultats als nombrosos visitants.

Inspirant-se en el Pacte dels Batles, les illes que han signat el Pacte es comprometen a presentar un inventari d'emissions i un Pla d'Acció d'Energia Sostenible per a tota l'illa dins l'any que segueix la firma. A més a més, hauran de presentar projectes d'energia sostenible i eficiència energètica que ajudaran a complir l'objectiu de la reducció de les emissions. Cada dos anys, les illes hauran d'informar la Unió Europea de l'aplicació dels Plans d'Acció i de la posada en marxa dels projectes.

Així doncs, el Pacte de les Illes té com a objectiu fer que les illes millorin el seu coneixement de l'elaboració de plans i de projectes d'energia sostenible a través de la cooperació. A més, la visibilitat d'aquesta iniciativa és un mitjà per conscienciar i implicar els ciutadans, sense el suport dels quals l'objectiu de reduir en un 20% les emissions seria difícil d'assolir.

Si bé el Pacte de les Illes rep finançament de la Unió Europea, els projectes que les illes presentin per tal de fer-lo realitat s'hauran de finançar a través d'altres fons. Entre aquests, destaca el fons ELENA del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Aquest fons ofereix finançament a administracions públiques per efectuar estudis de mercat, plans d'inversió, auditories energètiques o preparar licitacions públiques de cara a presentar un programa d'inversió en energies renovables i eficiència energètica.

El Pacte de les Illes és un projecte europeu que té una durada de dos anys i mig, fins el 31 de juliol de 2012. En formen part 12 socis, els quals gestionen el projecte. A les Illes Balears, el soci responsable és la Direcció General d'Energia del Govern de les Illes Balears. La cerimònia oficial de signatura es va celebrar el passat 12 d'abril de 2011 a Brussel·les.

 

Per a més informació, consultau:

 

 

19-04-2011

Annette Jantzen
Consultora de Medi Ambient i Energia

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir