Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
La Comissió Europea vol millorar l'accés de la industria a les matèries primeres

La Comissió Europea va presenta el seu pla per assegurar l'accés a les matèries primeres a les companyies europees, que inclou mesures per millorar la transparència d'aquests mercats i dels financers i la promoció del reciclatge i l'emmagatzematge.

Actualment entre un terç i una quarta part de la inversió en contractes de productes agrícoles provenen dels fons d'inversió. Això ha provocat que els productes agrícoles no alimentaris més simples s'hagin convertit en actius financers. El vincle entre l'especulació i l'alça dels preus dels productes bàsics fan que algunes veus apuntin a que aquests haurien de romandre al servei de l'economia real. Augmentar la regulació i la transparència ajudarà a saber què s'està fent i com.

Els plans de l'executiu per frenar l'especulació inclouen obligar als comerciants a revelar les seves posicions així com l'anomenat “límit a les posicions” per aturar les grans operacions que podrien alterar els mercats.

La promoció del reciclatge i de l'emmagatzematge son claus a l'hora d'evitar la dependència actual de l'exterior. L'executiu comunitari assenyala que l'extracció de materials útils a partir de residus urbans és una de les principals fonts de metalls i minerals per a la indústria europea. No obstant això, aquestes matèries primeres secundàries encara no s'han explotat plenament.

Per millorar les indústries europees de reciclatge es podrien introduir nous instruments de mercat que afavoreixin l'ús de les matèries primeres secundàries. Per l'any 2012 hi ha prevista una revisió de les estratègies de residus i reciclatge per les quals la Comissió dura a terme una avaluació ex-post de les lleis per fer més coherent els elements de dissuasió i penalització dels infractors.

L'eficiència de recursos també es podria incrementar des del principi, a la fase de fabricació, a través de la Directiva sobre disseny ecològic, garantint que els productes son durables, fàcilment reciclables i promovent l'ús de matèries primeres secundàries.

A nivell mundial aquests recursos formen part dels acords de lliure comerç, on l'anomenada “diplomàcia de les matèries primeres” està destinada a assegurar aliances estratègiques amb els països proveïdors clau. L'executiu de la UE i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) aspiren a ajudar als països en desenvolupament a millorar els seu transport, energia i les infraestructures ambientals que limiten la seva capacitat d'aprofitar les seves riqueses. Per lluitar contra la corrupció, la Comissió, també vol oferir suport financer i polític a través de la Iniciativa per la transparència de les indústries extractives (ITIE).

 

08-02-2011

Rubén Hernàndez Pons

Consultor Medi Ambient i Reserca

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir