Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
TIC basades en la innovació regional.

Dia 18 de setembre la European Regional Information Society Association (ERISA) va organitzar el workshop “Relacions entre el Setè Programa Marc, el Programa Marc per a la Innovació i la Competitivitat i els Fons Estructurals” per tractar la innovació a nivell regional sobretot pel que fa a les TICs.

 

El desenvolupament de la societat de la informació a les regions europees s’ha convertit en uns dels punts importants en els plans de desenvolupament regional i programes de fons estructurals. La innovació és un factor clau per al desenvolupament regional.

 

Luis Casas Luengo, president d’ERISA (European Regional Information Society Association), va comentar que un dels objectius del Setè Programa Marc que es desenvoluparà durant el període 2007 – 2013 és la cooperació i col·laboració en matèria d’investigació, buscar idees i el potencial humà a través de la convergència de regions i desenvolupar recerca i apropar als investigadors als fons que ofereix la Unió Europea.

 

Així, per aquest període s’han establert tres actuacions:

  • anàlisi, desenvolupament i integració de la investigació
  • guiar les regions amb menys desenvolupament en recerca
  • iniciativa per millorar en matèria de recerca i desenvolupament

 

Els projectes es posen en marxa a través de la Coordinació i suport d’accions per promoure accions conjuntes, Coordination and Support Actions (CSAs). El problema que els projectes han d’afrontar en matèria d’investigació és la possibilitat que tenguin un impacte baix pel que fa a la competitivitat europea, que els projectes siguin petits i només adreçats a nivell local.

 

Canvis proposats per a l’any 2009:

 

  1. organitzar clústers estratègics i dinàmics
  2. centrar-se en noves xarxes
  3. aconseguir pressupostos majors
  4. establir prioritats temàtiques  

Els objectius per a l’any que ve són les regions arribin a una convergència i establir noves prioritats temàtiques per a cada regió.

 

Actualment, hi ha 10 projectes en funcionament, entre els quals els relacionats amb el desenvolupament de la tecnologia és el més important, hi ha bons instituts de recerca en els nous Estats Membres i els projectes són cada vegada més viables.  

Katja Reppel, de la Unitat Temàtica de Coordinació i Innovació de Direcció General Regio de la Comissió Europea comentà que amb les TICs es pot millorar la competitivitat i crear més llocs de treball.

 

El que és més important és seguir una estratègia, crear partenariats i aconseguir un equilibri entre oferta i demanda, a més a més, d’arribar a una cooperació territorial transfronterera i transnacional. 

Pel que fa a les actuacions de les regions d’Europa en matèria d’Innovació l’any 2006, les Illes Balears, Andalusia, Extremadura, entre d’altres regions europees, varen tenir un paper poc important en matèria d’innovació.

 

Va fer la distinció entre investigació i innovació:

  •             Investigació:  convertir els doblers en coneixement.
  •             Innovació:    convertint el coneixement en doblers                                

Es comentà que la “Guia pràctica sobre les oportunitats de finançament de la UE per la investigació i la innovació”, dia 8 d’octubre es va publicar el primer esborrany. La guia explica les característiques dels tres programes de finançament: el Setè Programa Marc, el Programa Marc per a la competitivitat i la innovació, i els Fons Estructurals i especifica el seu pressupost, qui ho pot sol·licitar i com fer-ho. A més a més, aconsella sobre com desenvolupar nous projectes, com trobar els fons de finançament més importants, com rebre ajudes dels diferents fons i combinar-les i conté un qüestionari que serveix per orientar i escollir el programa més adequat segons les característiques de cada projecte. 

El Setè Programa Marc compta amb 50.000 milions assignats per al període 2007 – 2013, el programa CIP té 3.600 milions assignats i els Fons de Cohesió compten amb 347.000 milions per al mateix període. Aquests tres instruments de finançament es poden combinar.

Les accions de la Comissió són: la coordinació entre els diferents països de la UE i ajudar investigadors i institucions, millorar l’intercanvi d’informació, controlar els esdeveniments.

 

Lieve Bos, de la Unitat estratègica per a la investigació i innovació en TICs de la Direcció General de la Societat de la Informació i mitjans de comunicació va comentar algunes dades relacionades en R+D i la UE.

 

Europa només proporciona el 32% del món en R+D. Un 15% dels gastos de la UE es destinen a R+D, només 5% de les companyies europees es troben entre les 100 primeres al món. A Europa, les inversions privades en R+D suposa el 35.000 milions d’euros.

 

Per a més informació:

 

ERISA http://www.ianis.net/about/conferences/cardiff2008/Pages/default.aspx

IANIS http://www.ianis.net/about/Lists/newsletter/eris@_NL_October_2008.pdf  

 

Conferenciants:

 

-Luis Casas Luengo, president d’ERISA

-Gareth Hughes, CEO, ERISA

-Katja Reppel, Unitat Temàtica de Coordinació i Innovació de la Direcció General Regio de la Comissió Europea

-Jean David Malo, coordinador de la Unitat de Regions pel Coneixement i Potencial Investigador de la Direcció General d’Investigació i Desenvolupament de la Comissió Europea

-Lieve Bos, Unitat estratègica per a la investigació i innovació en TICs de la Direcció General de la Societat de la Informació i mitjans de comunicació.

-Jean David Malo, coordinador de la Unitat de Regions del coneixement i potencial investigador, de la Direcció General d’Investigació i Desenvolupament 

Dia i lloc: 18 de setembre, Bedford hotel

19-09-2008

Margalida Colom Alcover
Consultora R+D, Innovació i TICs

researchcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir