Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Nova legislació sobre la protecció de les dades personals
La Comissió Europea proposa actualitzar les normes europees

La política de protecció de dades a la Unió Europea té com text fundador la Directiva de protecció de dades de 1995. Aquesta norma tenia el doble objectiu de protegir els drets fonamentals i crear un mercat interior on les dades circulessin lliurement, i va ésser completada amb la Directiva sobre la privacitat i les comunicacions electròniques de 2002. Aquesta norma va limitar la retenció de les dades personals emmagatzemades i va prohibir l'enviament de correu brossa i galetes (cookies) sense el consentiment de l'usuari.

Els nous avenços tecnològics –especialment les xarxes socials i la informàtica en núvol– fan necessària una revisió de la normativa europea. D’una banda, l’usuari no sempre sap quin ús es fa del gran nombre d’informacions personals que publica en les xarxes socials o que apareixen sobre ell a Internet. De l’altra, la informàtica en núvol (l’informàtica basada en Internet, on els programes i la informació es troben a servidors remots) crea el problema del control sobre unes dades que s’han emmagatzemat en un servidor que pertany a algú altre.

Així doncs, aquestes noves tecnologies han introduït nous casos i més complexitat en la qüestió de la protecció de dades. Per això, la Comissió Europea ha presentat un document en el qual proposa revisar la legislació existent. Aquesta comunicació enumera els reptes següents: adaptar-se a l'impacte de les noves tecnologies; apropar les legislacions nacionals, que en l'actualitat apliquen la normativa europea de maneres distintes; resoldre el problema del tractament de les dades fet fora de la Unió, que ara per ara no es veu subjecte a les normes europees, i assegurar l'aplicació efectiva de les normes.

Per tal d'assolir aquests objectius, la Comissió proposa continuar en la mateixa línea que el text de 1995, és a dir, trobar un equilibri entre la protecció de les dades i la creació d'un mercat interior. Així, la Comissió proposa aumentar la transparència per als usuaris, reforçar el control sobre les propies dades o augmentar la protecció de les dades sensibles (com l'orígen ètnic, les opinions polítiques o les dades genètiques) al mateix temps que s'harmonitzen les legislacions nacionals.

La Comissió ha obert una consulta pública sobre el document de la proposta. Podeu enviar les vostres aportacions fins el 15 de gener.

 

Per a més informació sobre la normativa europea, consultau els següents enllaços sobre la Directiva de 1995 i la Directiva de 2002.

07-01-2011

Annette Jantzen
Consultora Educació, Cultura, Joventut, Esport i Ciutadania

educationcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir