Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Notes de política medi ambiental a l?estudi de l?Impacte del turisme a les regions costaneres: Aspectes del desenvolupament regional.

El Parlament Europeu ha publicat un estudi sobre el paper dels Fons Estructurals com a mitjà de recolzament a favor del turisme a les regions costaneres, al que també analitzen l’impacte dels fons a la sostenibilitat ambiental dels projectes turístics.

Es destaca:

1) Els Fons Estructurals han contribuït a augmentar la sensibilització ambiental i a difondre els objectius del desenvolupament sostingut a la planificació regional.

2) El turisme costaner té com a repte el desenvolupament sostingut, la gestió i planificació de les regions costaneres s’ha de fer “integradament”, sobretot als aspectes de protecció ambiental (erosió de les costes i biodiversitat). Els actius naturals de la regió són un valor afegit a l’oferta turística.

A l’estudi recomanen:

1) Que la nova programació de la UE tingui com a objectius:

-       Integració de les intervencions amb Fons Estructurals al turisme costaner a marcs més amplis: la política marítima, la gestió integrada de les regions costaneres i la política ambiental de Natura 2000.

-       Enfocament “integrat” de les intervencions a les regions costaneres, encara que les actuacions corresponguin a altres àmbit polítics diferents del turisme.

-       Promoció de l’avaluació i del seguiment de l’aplicació del principi de “desenvolupament sostingut” a les intervencions en matèria de turisme costaner. 

2) Que els estats membres i regions costaneres:

-       Promoguin la substitució de la “creació de llocs” (inversions a infraestructures físiques) per la “conformació de llocs” (diversificació de productes i serveis).

Ex: activitats d’oci relacionades amb la mar (submarinisme), creació de rutes i senders temàtics de descobriment del patrimoni regional d’interior, conversió dels assentaments industrials en destí turístic promovent la singularitat arquitectònica i cultural, investigar la possible especialització per a atraure’n al turisme de negocis.

-       Fomentin la col·laboració públic - privada mitjançant la inversió pública en la visibilitat dels projectes, canviant l’actitud del sector privat de “beneficiari de fons públic” a la de “inversor a llarg termini”.

-       Adoptin una perspectiva global del mercat turístic i afrontin la competència dels destins no europeus de baix cost.

-       Integrin mesures de protecció ambiental al desenvolupament de les infraestructures i instal·lacions turístiques

-       Elaborin programes de formació per la creació d’una reserva de treballadors qualificats, capaços d’afrontar la complexitat i varietat del sector turístic.

Per a ampliar la informació, es poden consultar les següents adreces web:

Nota de síntesis al estudio “El impacto del turismo en las regiones costeras: Aspecto de desarrollo regional”:

http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/studies/coastal_tourism/es.pdf

The impact of tourism on coastal areas: regional development aspects

http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/studies/coastal_tourism/en.pdf

30-09-2008

Juanjo García Paradela
Consultor Medi Ambient

environmentcbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir