Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Demanda de la Comissió contra Espanya per la regulació de l?IRPF en el cas de contribuents que es traslladin afora

La Comissió Europea ha remès Espanya Tribunal de Justícia Europeu sobre les disposicions de l’impost restrictiu de sortida (restrictive exit tax provisions) per aquelles persones que han deixat de pagar impostos a Espanya. Les disposicions són incompatibles amb la lliure circulació de persones dels Articles 18, 39, 43 del Tractat i dels Articles 28 i 31 de l’Acord EEE (Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu).

Sota la llei espanyola, un contributari que trasllada la seva residència a l’estranger ha d’incloure qualsevol renta no assignada a un territori en concret (unallocated incomes) (per exemple la renta que encara ha de ser taxada) a la seva declaració de la renta durant el darrer any en el qual encara se’l considera resident contributari. Per això, se’l taxarà immediatament, contràriament a aquells contributaris que mantenen la seva residència a Espanya.

La Comissió considera que aquest tipus de taxació penalitza les persones que decideixen deixar Espanya, tractant-los desfavorablement en comparació amb aquells que es queden al país. La llei espanyola dissuadeix els individus d’utilitzar el seu dret de lliure circulació i, com a resultat, constitueix una restricció dels Articles 18, 39 i 43 de la Comunitat Europea i que correspon a les provisions de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu.

L’opinió de la Comissió es basa en el Tractat de la Comissió Europea com l’interpreta el Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea durant el judici 11 de Març de 2004, procés C-9/02, De Lasteyrie du Saillant, així com la Comunicació de la Comissió sobre la taxa de sortida del país (COM(2006)825 de 19 de desembre de 2006)

Com que no s’han fet modificacions a la llei espanyola per complir l’opinió raonada que es va enviar l’octubre de 2008 (IP/08/1531), la Comissió ha decidit remetre el cas al Tribunal de Justícia.

Per a més informació consultar la COM(2006)825

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2006:0825:FIN:ES:PDF

13-01-2009

Margalida Colom Alcover
Consultor àrea Empresa

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir