Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
CEN ? Comitè Europeu per a l?estandarització
Brussel?les, 23 i 24 d?octubre del 2008

El Comitè Europeu per a l’Estandarització (CEN) és una organització sense ànim de lucre que contribueix als objectius de la Unió Europea i de l’Àrea Econòmica Europea amb la creació d’estàndards que promouen el lliure comerç, la seguretat dels treballadors i els consumidors, així com la protecció del medi ambient. És una organització que produeix estàndards pels països europeus, però que té en compte que la indústria és global.

El CEN cobreix serveis i productes de diferents sectors, com els de l’alimentació, l’energia, els transports, la salut o el medi ambient. És una organització privada incorporada sota la llei belga i reconeguda per les autoritats europees com un dels tres organismes d’estandarització competents.

Què és un estàndard?

-un document d’aplicació voluntària proposat per totes les parts interessades

-reflexa consens i està aprovat per un cos reconegut

-funciona com un llenguatge comú entre els fabricants, les administracions i els consumidors

L’European Standard (EN), l’estàndard europeu, és el principal producte de CEN.

Com es crea un estàndard?

Els estàndards europeus es basen en el consens entre els interessos socials i econòmics dels 30 països membres del CEN. La majoria d’estàndars són iniciativa de la indústria o dels fabricants, però també n’hi ha que són propostes dels consumidors, d’associacions o de PIMEs.

Els estàndards europeus són dissenyats amb una perspectiva global. De fet, el CEN ha signat l’Acord de Viena amb l’Organització Internacional per a l’Estandarització (International Organization for Standarization - ISO). Actualment, més del 30% dels estàndards europeus adoptats pel CEN són idèntics als estàndards internacionals. ´

Al procès d’estandarització hi participen experts de cadascun dels sectors, organitzacions de consumidors, fabricants, administracions...

Per què és necessari tenir estàndards europeus?

            -per construir un únic mercat europeu

            -per exportar els coneixements europeus

            -per enfortir la competitivitat regional al marc de l’economia global   

Actualment, s’ha produït una harmonització sense precedents: un estàndard europeu reemplaça 30 estandàrds nacionals a Europa. Existeixen prop de 12.000 estàndards europeus i són d’ús voluntari. Amb un estàndard comú per a trenta països europeus, els consumidors i productors es beneficien de l’estandarització a través de l’augment de la seguretat dels productes, de la qualitat i de preus més baixos.

Sectors que cobreix el CEN:

-nanotecnologia

-energia

-enginyeria mecànica

-articles de consum (joguets, roba...)

-construcció

-materials (paper, pell, plàstic, tèxtil)

-TICs

-medi ambient

-seguretat i defensa

-alimentació

-serveis

-transport

-aeronàutica

-química

-assistència sanitària

-mesures (aigua, gas...)

-calefacció i ventilació

-salut

-altres (biotecnologia, propietat cultural...).

 

El CEN va ser fundat l’any 1961 per l’organització nacional d’estàndards de la Comunitat Econòmica Europea i dels països de l’EFTA (Noruega, Suïssa, Islàndia i Liechtenstein).

 

27-10-2008

Aina Mercader

Consultora Àrea Empresa

enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir