Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Llistat d'informes Compartir Imprimir
Promoció territorial ? bones pràctiques
You cannot not communicate. Success stories, Open days. Brussel·les, 8 d'octubre de 2008

Existeix entre els experts un debat obert sobre l’eficàcia de la creació d’una marca territorial, és a dir, de convertir el nom d’una localitat en marca empresarial. Per a Mattia Crosetto, representat de l’empresa HAL9000Limited, explotar els valors i la filosofia de vida d’un territori per convertir-ho en marca, tal i com fan les grans empreses, ajuda a atraure inversions al plànol local. I atraure inversors és, segons Crosetto, un component essencial d’estratègia efectiva per promocionar el creixement i el desenvolupament regional.

No és una novetat, diu Crosetto, que com les marques empresarials també les territorials evoquen imatges, valors i emocions que condicionen l’actitud dels “clients d’un territori”.

La marca creada és molt més que un simple logotip o eslògan. La marca territorial que creem ha de ser coherent i fàcilment identificable amb la identitat territorial, amb la seva història i la seva cultura, pensant amb diferents iniciatives privades i tenint en compte els ciutadans que hi viuen.

A la jornada, es van mostrar tres exemples d’aplicació d’estratègies de màrketing empresarial per promocionar una localitat a partir d’una marca o una empresa a partir d’un territori:

  •  Banca Monte dei Paschi, el tercer grup bancari d’Itàlia, creat l’any 1472, vincula sempre en tots els seus anuncis la marca d’aquesta banca amb el país.
  • La localitat italiana de Maranello. Aquesta població acull la fàbrica de Ferrari des de 1943 i des de llavors es vincula el nom de la població amb el de la marca. Es tracta d’una operació involuntària de màrketing de la ciutat perquè l’empresa automobilística es va refugiar dels bombardejos a aquesta població situada a prop d’una zona muntanyosa. L’eslògan ’’Maranello made in red’’, vincula el color tradicional de la marca automobilística (el vermell) amb la ciutat.
  • Bilbao Ría 2000. És un pla de remodelació urbanístic de la ciutat que es va començar a desenvolupar l’any 1992 i que té com a emblema el Museu Guggenheim, que funciona com la gran icona de la ciutat reformada. A partir d’aquesta marca de museu, la ciutat ha esdevingut una nova destinació turística, deixant enrera el seu passat industrial, i un nou focus per als inversors d’arreu.

Tot i aquest exemples, Crosetto alerta que manca un mapa de destinacions (amb ciutats i regions) on es puguin dirigir els inversors. I subratlla que hi ha campanyes mal fetes, amb els següents talons d’Aquil·les:

  1. Finançament inadequat
  2. Equip poc preparat i sense experiència
  3. Absència d’associacions (públiques i privades) que s’hi involucrin
  4. Projectes pensats a massa a curt termini

Amb tot, Crosetto conclou que massa sovint els inversors s’acaben fixant més amb els altres inversors satisfets que ja treballen a la nostra regió que amb les diferents estratègies de màrketing que puguem aplicar.

En definitiva, aquesta conferència pretén donar pistes a les regions que vulguin atraure nous inversors i que ho vulguin fer d’una manera molt determinada: convertint un topònim en marca.

09-10-2008
enterprisecbalears.eu
Llistat d'informes Compartir Imprimir