Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Europa creativa

NOM DEL PROGRAMA
Creative Europe – A new framework programme for the cultural and creative sectors

Introducció
Europa creativa és el nou programa de la Unió Europea adreçat específicament als sectors cultural i creatiu. Aquest pla s’ha dissenyat d’acord amb les necessitats dels sectors cultural i creatiu i del cinema, de manera que puguin contribuir positivament a la creació d’ocupació i el creixement econòmic.
Aquesta iniciativa dona suport a artistes, professionals de la cultura i organitzacions culturals de les arts escèniques, les belles arts, l’edició, el cinema, la televisió, la música, les arts interdisciplinàries, el patrimoni i la indústria dels videojocs, que podran operar arreu d’Europa, arribant a nous públics i adquirint les qualificacions necessàries de l’era digital, a més de potenciar la promoció de la diversitat lingüística i cultural europea.

El programa engloba els programes previs de cultura, MEDIA i MEDIA Mundus. Pretén complementar les intervencions fetes amb altres recursos europeus com els fons estructurals de suport a inversions en els sectors creatiu i cultural, la restauració del patrimoni, els serveis i infraestructures culturals, els fons de digitalització del patrimoni cultural i els instruments de relacions exteriors.

Objectius generals
El nou Programa Europa creativa dona suport a les activitats i accions en els sectors cultural i creatiu que contribueixin significativament al creixement econòmic sostenible, l’ocupació, la innovació i la inclusió social a Europa, principals línies d’actuació de l’actual estratègia Europa 2020.

Objectius específics
• Donar suport a la capacitat dels sectors culturals i creatius europeus d’operar a
nivell transnacional.
• Promoure la circulació transnacional d’obres culturals i creatives i operadors, i arribar a noves audiències a Europa i més enllà.
• Enfortir la capacitat financera dels sectors cultural i creatiu, i en particular de les pimes i altres organitzacions.
• Donar suport a la cooperació política transnacional per tal de fomentar el desenvolupament de polítiques, la innovació, la creació d’audiències i de nous models de negoci.

Arquitectura
El programa està dividit en tres àmbits principals:
1. Un apartat transversal dirigit a tots els sectors de la cultura i la creació. La Comissió ha establert un dispositiu dirigit als sectors culturals i creatius operat en el context d’un instrument de deute de la Unió per a les pimes. Aquest dispositiu tindrà com a prioritats facilitar l’accés al finançament de les pimes i organitzacions d’aquest sector i millorar la capacitat de les institucions financeres per avaluar projectes culturals i creatius, l’assistència tècnica i la creació de xarxes. A més, aquest apartat ha d’afavorir la creació de mesures necessàries per a la cooperació en polítiques transnacionals.

2. Un apartat cultura dirigit als sectors de la cultura i la creació; que inclou accions de suport als operadors amb habilitats i coneixements per fomentar l’adaptació a les tecnologies digitals; accions de suport que afavoreixin la internacionalització dels operadors i les seves obres; i el desenvolupament d’estratègies per estimular el públic.

3. Un apartat MEDIA adreçat al sector audiovisual, que pretén facilitar l’adquisició d’habilitats i el desenvolupament de xarxes i, en particular, el foment de l’ús de les tecnologies digitals per assegurar l’adaptació al desenvolupament del mercat; augmentar la capacitat dels operadors audiovisuals de crear obres audiovisuals amb potencial per circular per Europa i més enllà; facilitar la coproducció europea i internacional; fomentar els intercanvis comercials, facilitar l’accés als mercats i a les eines necessàries per aportar visibilitat als projectes i promocionar la circulació internacional del material audiovisual.

Principals novetats
• Un programa marc únic, de finestreta única però amb capítols diferenciats per facilitar el suport adequat. El nou programa marc Europa Creativa reuneix els antics programes CULTURA, MEDIA i MEDIA Mundus en un sol marc comú, i conserva els objectius de les iniciatives actuals però les unifica i simplifica l’estructura.
• Creació d’un nou instrument gestionat pel Banc Europeu d’Inversions per millorar l’accés al finançament, un instrument de deute de la Unió Europea per a pimes, que els permet disposar de fins a 1.000 milions d’euros en préstecs bancaris. El finançament es destina a pimes i organitzacions que treballin en els camps de la cultura i la creativitat, i ha de servir per oferir garanties als intermediaris financers apropiats dels països que participen al programa; i per proveir-los de les habilitats i capacitats d’avaluació de riscos associats amb els operadors dels sectors de la cultura i la creativitat.

Pressupost
El pressupost global destinat als sectors de la cultura i la creativitat es veu incrementat en un 35%, arribant fins als 1.800 M€ totals per al període 2014-2020. El nou programa té previst assignar més de 900 M€ a la promoció del cinema i del sector audiovisual i gairebé 500 M€ a cultura.
Se assignen més de 210 M€ a un nou instrument de garantia financera, que permetrà els petits operadors de tenir accés a una quantitat de fins a 1.000 M€ en préstecs bancaris, així com a uns 60 M€ en suport a la cooperació política i per promoure plantejaments innovadors de captació d’audiència i de nous models de negoci.

Pàgina web: Web EuCrea

Reglament UE: L 347/221

Programa de treball: Progr EURCREA

Convocatòries: SUBPROGR CULTURA, SUBPROGR MEDIA

Direcció general de la Comissió Europea: D. Gral Educación y Cultura

Organisme nacional competent: Oficina Europa Creativa, Media Office España