Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Europa amb els ciutadans

NOM DEL PROGRAMA
Europe for citizens programme

INTRODUCCIÓ
Aquest programa te la finalitat de sensibilitzar la ciutadania en relació amb els afers europeus. El programa dóna suport a les activitats destinades a augmentar la consciència i el coneixement sobre la UE que tenen els ciutadans, sobretot pel que fa als seus valors i a la seva
història. En un moment de crisi financera, econòmica i social com l’actual, és encara més important que els ciutadans entenguin el projecte europeu i s’involucrin activament en el procés de construcció europea. Representa la continuïtat de l’actual Programa Europa amb els ciutadans.

OBJECTIU GENERAL
Reforçar la memòria històrica i augmentar la capacitat de participació ciutadana a nivell europeu, així com desenvolupar les estructures de suport necessàries per canalitzar els resultats dels debats perquè arribin als responsables polítics del nivell que correspongui. El programa aspira a abordar debats més autèntics sobre temes relatius a la UE, als nivells local, regional i nacional, des d’una perspectiva paneuropea. Amb aquest enfocament transversal, es busca mobilitzar els ciutadans a nivell local perquè tractin qüestions concretes d’interès europeu i siguin, doncs, més conscients de com les polítiques europees tenen impacte en la seva vida quotidiana.

OBJECTIUS ESPECÍFICS
• Estimular el debat, la reflexió i la cooperació sobre la memòria històrica, la integració europea i la història d’Europa.
• Fer que els ciutadans entenguin millor el procés d’elaboració de les polítiques de la UE i tinguin major capacitat de participació, així com oferir oportunitats per exercir la solidaritat, el compromís social i el voluntariat a nivell europeu.
• Donar suport a les organitzacions amb la finalitat de promoure el debat i les activitats relacionades amb la memòria històrica, els valors europeus i la història.
• Donar suport a les organitzacions d’interès general europeu i a les associacions i xarxes transnacionals per promoure les interaccions dels ciutadans en relació amb els aspectes de la UE.
• Treballar una dimensió horitzontal consistent en l’anàlisi, la difusió i la valoració dels resultats dels projectes mitjançant activitats internes i externes.

ARQUITECTURA
El programa es basa en tres línies d’acció principal per respondre als objectius esmentats:
1. Memòria històrica i ciutadania europea. Per donar suport a les organitzacions que promouen debats i activitats d’integració i història europea a nivell transnacional o amb una clara dimensió europea.
2. Compromís democràtic i participació ciutadana. Per aconseguir que els ciutadans entenguin millor el procés d’elaboració de les polítiques i tinguin cada cop més capacitat per involucrar-s’hi, així com per promoure activitats de solidaritat, compromís social i voluntariat europeu.
3. Valoració. Per dur a terme l’anàlisi, la difusió, la comunicació i la valoració dels resultats dels projectes. Les plataformes nacionals i regionals ajudaran a recopilar les millors pràctiques i idees sobre com reforçar la participació ciutadana i facilitar els intercanvis transnacionals.
Pel que fa a les temàtiques dels projectes, se cerquen sinergies amb altres programes de la UE relatius als àmbits de l’ocupació, els afers socials, l’educació, la investigació i la innovació, la joventut i la cultura, la justícia, la igualtat entre gèneres, la no discriminació i la política regional. L’agermanament de ciutats també és un exemple de com els ciutadans aprenen els uns dels altres, es respecten mútuament i desenvolupen projectes locals.

PRINCIPALS NOVETATS
• Una divisió del programa que se centri en dos eixos principals: d’una banda, memòria històrica i ciutadania europea; i de l’altra, compromís democràtic i participació ciutadana.
• Una nova dimensió horitzontal que complementi els dos eixos anteriors i dugui a terme accions d’anàlisi, difusió i valoració de resultats.
• Una gestió més racionalitzada i simplificada del programa.

PRESSUPOST
El pressupost destinat a aquest programa és de 229 milions d’euros per al període 2014-2020. El programa finança reunions i debats de ciutadans i agermanaments de ciutats, creació de xarxes transnacionals, debats o estudis sobre història o iniciatives per sensibilitzar sobre les institucions de la UE i el seu funcionament, entre altres.

Pàgina web: Web EurCiud

Reglament UE: L 115/3

Programa de treball: Europ ciut wp

Convocatòries: Convo ciut

Direcció general de la Comissió Europea: D. Gral Educación y Cultura

Organisme nacional competent: Punto europeo de ciudadania