Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

Erasmus +

NOM DEL PROGRAMA
Erasmus +: the EU programme for Education, Training, Youth and Sport

ANTECEDENTS
Erasmus per a tothom és el nou programa de la Comissió Europea per al període 2014-
2020 per a l’educació, la formació, la joventut i l’esport, del qual es podran beneficiar fins a 5 milions de persones. La iniciativa busca millorar la formació d’alumnes i professors, millorar la qualitat de l’ensenyament a Europa i facilitar les perspectives de treball dels joves. El programa permetrà realitzar part de la formació en un altre país, ja sigui a dins o fora d’Europa; fomentarà la cooperació entre institucions educatives, organitzacions juvenils, empreses, ONG i institucions públiques; i donarà suport a les reformes per modernitzar els sistemes educatius dels Estats membres.

Erasmus per a tots reuneix els programes d’aprenentatge de la UE, tant en l’àmbit de l’educació superior, com la formació professional, l’aprenentatge permanent o el voluntariat. Erasmus per a tots substitueix els programes del període actual, és a dir, Lifelong Learning Programme (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig), Youth in Action i cinc programes internacionals (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i el programa per a la cooperació amb països industrialitzats).

OBJECTIUS GENERALS
El programa té com a finalitat contribuir als objectius de l’Estratègia Europa 2020 i del
Marc estratègic d’educació i formació 2020, del Marc renovat de cooperació europea en l’àmbit de la joventut, del desenvolupament sostenible de tercers països en l’àmbit de l’educació superior, així com de la dimensió europea de l’esport. En concret, busca aconseguir els següents objectius d’Europa 2020: reduir la taxa d’abandonament escolar i incrementar el percentatge de la població entre 30 i 34 anys que finalitza l’ensenyament superior.

OBJECTIUS ESPECÍFICS
•Millorar el nivell de capacitats i competències en relació amb el mercat laboral i amb la societat, així com la participació dels joves en la democràcia europea.
•Fomentar millores en la qualitat, l’excel·lència de la innovació i la internacionalització de les institucions educatives i el treball dels joves mitjançant la cooperació transnacional.
•Promoure un àmbit europeu de l’aprenentatge permanent, posar en marxa reformes
de les polítiques d’àmbit nacional i donar suport a la modernització dels sistemes educatius i a la cooperació europea en l’àmbit de la joventut, mitjançant la cooperació entre les polítiques, un millor ús de les eines i la difusió de bones pràctiques.
•Reforçar la dimensió internacional de l’educació, la formació i la joventut, sobretot en l’educació superior i en relació amb tercers països.
•Millorar l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües, i promoure la diversitat lingüística.
•Promoure l’excel·lència en les activitats d’ensenyament i investigació sobre integració europea mitjançant les activitats Jean Monnet arreu del món.

ARQUITECTURA
El programa dóna suport a tres tipus d’acció clau, que són complementàries i es reforcen mútuament:
Mobilitat per motius d’aprenentatge dels individus. Representa la major part del pressupost i posarà èmfasi en la qualitat, la concentració de prioritats i d’esforços, i la mobilitat (de personal, d’estudiants, de joves i per cursar un màster).

Cooperació per a la innovació i les bones pràctiques. Es posarà més atenció en les associacions innovadores entre les institucions educatives i les empreses; alhora que en el desenvolupament de les capacitats en l’educació superior, i en les associacions estratègiques amb les economies desenvolupades i emergents.

Suport a la reforma de les polítiques. Té com a finalitat reforçar els instruments i l’impacte dels mètodes oberts de coordinació en els àmbits de l’educació, la formació i la joventut; aplicar l’Estratègia Europa 2020 i promoure el diàleg polític entre les parts interessades, tercers països i organitzacions internacionals.

La iniciativa Jean Monnet continuarà sent una activitat independent del programa que
compartirà mecanismes operatius; i la cooperació europea en l’àmbit de l’esport es considerarà una activitat separada dins del programa.

PRESSUPOST
El pressupost és de 19.000 milions d’euros per al període 2014-2020, dels quals 1.800 es destinaran a cooperació internacional. Suposa un increment del 70% sobre el pressupost actual. Per a la línia d’acció 1 (Mobilitat) es destina el 66%, per a la línia l’acció 2 (Suport per a la innovació) un 26%, i per a la tercera (Reformes polítiques) un 5%.
Un 3% es destinarà a les subvencions de funcionament de les agències nacionals. El principal criteri per al finançament serà la qualitat, que es demostrarà mitjançant els
continguts educatius i els mètodes d’aprenentatge, el reconeixement dels resultats, la
preparació lingüística i intercultural i millors acords en les organitzacions d’acollida.

Pàgina web: Web Erasmus+

Reglament UE: L 347/50

Programa de treball: Progr ERAS+

Convocatòries: C 362/62 (12.12.2013), C26/6 (29.1.2014)

Direcció general de la Comissió Europea: D. Gral Educación y Cultura

Organisme nacional competent: Organismo Autónomo Programas Educativos Europeos (OAPEE)