Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. Accepto | Más información

Centre Balears Europa

Centre Balears Europa

El Govern d'Espanya aprova mesures d'adaptació el BREXIT.

La Moncloa - Madrid, dimarts 29 de desembre de 2020 / 29-12-20

El Consell de Ministres ha aprovat avui un Reial decret llei pel qual s'adopten mesures per a l'adaptació de l'ordenament jurídic espanyol a la nova situació generada després de la fi del període transitori i la retirada definitiva de Regne Unit de la Unió Europea.

Els plans de preparació i contingència aprovats comprenen tres tipus d'accions: normatives, logístiques (dotació de mitjans materials i personals) i informatives. I gràcies als treballs de preparació desenvolupats, Espanya estarà en millors condicions per a fer front a la situació sense precedents que es produirà, a partir de l'1 de gener, i que donarà lloc a canvis de gran abast en múltiples aspectes de la relació amb Regne Unit, que afectaran ciutadans, operadors econòmics i administracions.

El Reial decret llei contempla una sèrie de mesures sotmeses a un termini limitat, així com que serà necessària reciprocitat per part de les autoritats britàniques, preveient-se suspensions en absència d'aquesta reciprocitat en el termini de dos mesos. A més, s'ha inclòs una disposició final dirigida a assegurar que l'entrada en vigor de les mesures és plenament compatible amb l'eventual entrada en vigor dels Acords aconseguits per la Unió Europea i Regne Unit el passat 24 de desembre.

Per a tots aquells que haguessin iniciat la seva activitat abans de l'1 de gener de 2021, les mesures adoptades avui permetran que els britànics puguin continuar exercint professions per a l'exercici de les quals s'exigeixi ser nacional d'un Estat membre. Es preveu un termini de cinc anys per a presentar sol·licituds de reconeixement de qualificacions professionals i que siguin resoltes sota el règim actual.

També es permet que els nacionals de Regne Unit o nacionals UE residents a Regne Unit que exerceixin una professió de manera temporal a Espanya puguin continuar exercint-la per a complir els contractes signats abans de l'1 de gener. Les societats professionals britàniques, per part seva, podran continuar desenvolupant la seva activitat a Espanya durant un termini de sis mesos (fins al 30 de juny de 2021). El termini s'estén a tot 2021 per als auditors i societats d'auditoria.

Es contempla, a més, l'accés i manteniment de la condició d'empleats públics dels ciutadans britànics a Espanya, sempre que l'accés es produeixi abans de l'1 de gener, així com la possibilitat de participar en processos selectius de les Administracions Públiques sempre que la sol·licitud es presenti abans de la mateixa data.

Quant a les relacions laborals, les mesures que avui ha adoptat el Govern, preveuen el manteniment del règim transitori aplicable en relació amb els treballadors desplaçats temporalment per empreses espanyoles a Regne Unit en el marc d'una prestació de serveis (es preveu que continuïn aplicant la legislació del Regne Unit de transposició de la Directiva 96/71/CE).

A més, es contempla la possibilitat que els treballadors d'empreses establertes al Regne Unit desplaçats a Espanya amb anterioritat a 31 de desembre de 2020 puguin romandre a Espanya per a la prestació d'aquest servei fins que conclogui el desplaçament.

Les mesures ratificades avui també asseguren la protecció dels drets dels treballadors en matèria de Seguretat Social, alhora que es recullen mesures perquè els nacionals de Regne Unit, així com els nacionals de la Unió Europea, puguin accedir a les prestacions per desocupació pels períodes cotitzats fins al 31 de desembre de 2020, en qualsevol Estat membre de la Unió Europea inclosos els períodes cotitzats a Regne Unit, sempre que les últimes cotitzacions s'hagin realitzat a Espanya i es mantingui el dret a residir legalment a Espanya.

Més informació (Govern d'Espanya)
Reial Decret 38/2020
Tornar Compartir Imprimir